В следващият бюджет е планирано 20% увеличение на учителските заплати.

...
В следващият бюджет е планирано 20% увеличение на учителските заплати.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Заплатите на учителите стават 1100 лева

В идващият бюджет е планувано 20% нарастване на учителските заплати. Това съобщи просветителният министър Красимир Вълчев в ефира на „ Тази заран “ по Би Ти Ви. Минималната учителска заплата става 920 лева, междинната брутна - 1300 лева, което е чисто сред 1000-1100 лева "Трябва да се означи, че за първи път междинната учителска заплата надвишава междинната за страната ", уточни министърът.
Красимир Вълчев уточни, че липсват учители по осведомителни технологии, британски език, ресурсни учители, информатика, физика и математика. "Обсъждахме нови ограничения за привличане на младежи, влагаме освен в 18-годишните, само че и в 25-30-годишните ", сподели той.
„ Имаме нужда от обща поддръжка за всички учители, с цел да създадем тази специалност по-уважавана и да накараме повече младежи да се включат в нея, по тази причина планираме общо нарастване. В системата имаме и диференцирано възнаграждение, имаме и система за кариерно развиване според от резултатите ", добави Красимир Вълчев. Министърът обаче акцентира, че няма обединен аршин за оценка на представянето на преподавателите, въз основата на който да могат да се дават по-големи заплати съгласно заслугите. Дори просветителните резултатти на учениците не всеки път са аршин.
Относно отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките министър Вълчев съобщи, че от 1 януари не би трябвало да има проблеми с работата на Национален институт по метеорология и хидрология. Всички метеоролози минават към ново сдружение с преструктурирането. Тези, които желаят да останат в Българска академия на науките могат да го създадат.
„ От 1 януари Национален институт по метеорология и хидрология, в случай че бъде признат бюджета, ще излезе в неговата целокупност. По създание Българска академия на науките не са възразили против това, което сме предложили. Те заеха кардинално решение да бъде изведен Национален институт по метеорология и хидрология, сключихме съглашение, тъй като имаше заплаха през септември институтът да спре работа, тъй като нямаше шефове. Няма точка от съглашението, която да опонира за закона за бюджета. Българска академия на науките са срещу формата, само че ние не можем да разберем за какво ", сподели Вълчев.
Няма механично вадене, има превръщане. Едно юридическо лице на 31 декември е към една организация, на 1 януари е към друга организация. Всичко се резервира, акцентира просветителният министър.
"Имаше известна страст кой ще надделее в абсурдът Българска академия на науките – Национален институт по метеорология и хидрология, в това число за това да дадем образец и за други институти, че не е безпроблемно да излезеш от Българска академия на науките ", сподели министър Вълчев.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР