В следващите дни баварската столица ще стане център на световната

...
В следващите дни баварската столица ще стане център на световната
Коментари Харесай

Ще се постигне ли компромис на конференцията за сигурността в Мюнхен?

В идващите дни баварската столица ще стане център на международната политика. Там се открива годишната Мюнхенска конференция за сигурност - 55-та поредна. Тя ще се организира от 15 до 17 февруари. Тази година, както споделят уредниците, се чакат повече делегати, в сравнение с в предишното. Конфликтът сред Вашингтон и Москва за Договора за унищожаване на ракети със междинен и дребен обхват (ДРМСО) е прибавен към дневния ред на форума, написа в. Известия.
Мюнхенската конференция се появи като специфичен формат през 1963 година. Тогава броят на участниците беше доста стеснен - участваха единствено страните от НАТО. Съединените щати сложиха звук в дневния ред, тъй че съвременниците постоянно назоваха събитието „ трансатлантически срещи в фамилен кръг “, съобщи организация Фокус.
След края на Студената война и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики форумът закупи нов смисъл. На масата за договаряния бяха поканени и нови играчи - Русия, Китай, Индия, Бразилия и други. Един от акцентите на конференцията, без подозрение, беше фамозната „ мюнхенска тирада “ на съветския президент Владимир Путин, произнесена от него през 2007 година Тогава президентът ясно сподели неприемливостта на налагане на еднополюсен международен ред за страната ни.
Сред първите лица на тази среща е домакинът на събитието Ангела Меркел, египетският президент Абдел Фатах Сиси. Русия, както и през последните години, е показана от външния министър Сергей Лавров. Делегацията на американски политици ще бъде ръководена от държавния секретар Майк Помпео.
В същото време стана известно, че френският президент Еманюел Макрон анулира пътуването си до Мюнхен и отхвърли да даде обща тирада с немския канцлер, която беше замислена като едно от най-значимите събития на форума. Но неотдавна Германия и Франция подписаха подновяването на контракта за съдействие, което допуска още по-голяма степен на интеграция.
Медиите оповестиха, че визитата на френския президент е анулирано поради това, че внезапно Берлин и Париж са поели диаметрално противоположни позиции за „ Северен поток 2 “.
Като съществени тематики в Мюнхен беше планувано да се обсъдят Брекзит и опасността от възходящите крайнодесни настроения в Европа. Отделен раздел в границите на форума е непокътнат за членове на ръководената от Съединени американски щати коалиция против „ Ислямска страна “ в Сирия. Ще стане дума за вероятностите за евакуиране на американските войски от Сирия
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп добави още заостреност в дневния ред. На 1 февруари Съединените щати оповестиха, че ще преустановят присъединяване си в ДРСМО с Руската федерация за цялостното излизане след шест месеца. Сега Европейски Съюз се опасява съществено от ескалация на конкуренцията във въоръжаването. В Европейския парламент тази стъпка към този момент се назовава „ опасност за Европа “.
Позицията на Русия по Договора за ракетите беше показана от президента Владимир Путин: дейностите на Москва ще бъдат огледални на дейностите на Вашингтон. От своя страна ръководителят на съветското външно министерство означи, че решението на Тръмп е „ демонстрация на политика за унищожаване на всички съглашения в региона на стратегическата непоклатимост “, а самият документ е „ жертва на американската политика “.
В годишния отчет на Мюнхен, оповестен в навечерието на срещата, специалистите приканиха огромните съдружници на Америка „ да компенсират неналичието на устойчиво американско управление “. Те също по този начин предвидиха, че развиването на света ще се реализира под знака на възходящото съревнование сред Америка, Китай и Русия. В същото време самият Европейски Съюз, съгласно анализаторите, не е в най-хубавата форма и заради зависимостта си от Съединени американски щати към момента не е подготвен да стане пълновръстен артист в идната борба.
Както споделят в коридорите, конференцията ще се организира в много напрегната атмосфера - натрупаха се прекалено много комплицирани въпроси и търсенето на техните решения в действителност се оказва още по-трудно. Разбира се, никой не чака никакви пробиви от срещата, само че фактът, че разговорът продължава, ни разрешава да мислим, че все ще има взаимни отстъпки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР