В Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята

...
В Сибир откриха огромна глава на древен, праисторически вълк. Смята
Коментари Харесай

Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове

В Сибир откриха голяма глава на античен, праисторически вълк. Смята се, че находката е била замразена преди към 40 000 години и е открита заради изменящите се климатични условия. С дължина 40 см, главата е открита от локален човек, вървящ около река Тирехтях в Руската република Саха (известен още като Якутия).

Учените към този момент оповестиха, че това е неповторимо изобретение на първите по рода си остатъци от плейстоценски вълк, чиято тъкан е непокътната. Те считат да го сравнят със актуалните вълци, с цел да се разбере по какъв начин се е развил типът и да се реконструира изцяло външният му тип.

Образецът не наподобява на нищо, откривано преди този момент. Главата е в извънредно добра форма – зъбите, кожата и даже мозъчната тъкан са непокътнати от годините в леда.

Районът на Якутия е богат на замразени находки. През 2015 и 2017 година редица други неповторими антични находки бяха направени в тази негостоприемна другояче земя, в това число няколко замръзнали бебета на праисторически лъв.

Сега следва съветски, японски и шведски учени да проучат главата на вълка. Изследователската група ще проучва ДНК на звяра и ще употребява неинвазивни способи, с цел да се огледа вътре в черепа.

Оценките до момента демонстрират, че главата е принадлежала на възрастен вълк, който по времена гибелта си е бил на от две до четири години. В региона са открити други глави на вълци, само че това е първата, която е в толкоз положително положение с толкоз доста непокътната мозъчна тъкан. Други екземпляри са били на по-млади вълци. Освен вълка учените ще изследват и мозъчната тъкан на лъвчетата, открити предходната година в сибирските ледове.

 Откриха глава на голям праисторически вълк в сибирските ледове Снимка: Albert Protopopov/Siberian Times

Мускулите, органите и мозъците на двата антични бозайника са в положително положение, споделя палеонтологът Наоки Сузуки от Медицинския университет в Токио. Искаме да оценим техните физически благоприятни условия и екология, като ги съпоставим с лъвовете и вълците през днешния ден, прибавя още той.

През април тази година учените оповестиха желанието си да опитат да клонират античен кон, открит недокоснат в кратера Батагайка в Източен Сибир.

42 000-годишният кон е открит в доста добре непокътнато положение до точката, в която от сърцето на животното е извлечена течна кръв. Обикновено кръвта коагулира или се трансформира в прахуляк.

Течната кръв също значи, че има опция за клониране на античния бозайник. Но първо клониращият екип, воден от Семьон Григориев, шеф на Музея на мамутите в Североизточния федерален университет в Якутск, би трябвало да дефинира дали кръвта съдържа жизнеспособни кафези.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР