В шумния съвременен свят надарените с дълбок сън имат предимство

...
В шумния съвременен свят надарените с дълбок сън имат предимство
Коментари Харесай

Тайната на мозъка за дълбок сън

В шумния актуален свят надарените с бездънен сън имат преимущество пред другите - те могат умерено да похъркват макар шумните съседи, алармите на колите и пиянския скандал току под прозореца им. На сутринта се будят свежи и подготвени за нови подвизи, за разлика от ощетените, които вървят като пребити след недоспиването. Каква е тайната им? Става въпрос за необикновен тип мозъчно държание, демонстрира изследване, представено в Wired.com.

Специалисти по съня от здравната школа на Харвард организираха един леко садистичен опит върху 12 доброволци. Те ги поставили да спят в първокласно обзаведена лаборатория с големи кралски кревати и сатенени чаршафи. Дотук добре, само че... имало и четири големи високоговорителя, ориентирани право към възглавниците.

Мозъчните талази на спящите били следени с електроенцефалограма. Първата нощ не се случило нищо. Участниците били оставени да спят умерено, с цел да могат учените да измерят една съответна мозъчна активност, известна като " сънни вретена " поради графиката, която създава на ЕЕГ.

На втората и третата нощ нещастните доброволци били подложени на същинско изтезание. От колоните се леели омайни звуци на звънящ телефон, многолюден скандал и излитащ аероплан. Резултатите посочили, че хората с по-често проявяващи се " сънни вретена " могат да спят по-спокойно при шумова офанзива. Според ръководителя на изследването Джефри Еленбоген това дава на учените нова дарба да предсказват събитията.

" Ако знаете какъв брой " вретена " създава всекидневно един човек и го сравните с другите, ще знаете навреме кой може да спи умерено, блокирайки шума ", счита той. Според него защитният резултат на вретената е обвързван с таламуса - пропусквателния пункт на мозъка за шумове и други външни дразнители, където се и образувала характерната интензивност.

Още не е ясно за какво някои хора създават повече " вретена " от други, нито дали този феномен може да се провокира, тъй че хората с лек сън най-накрая да си отспят. Други изследвания обаче подсказват връзка с коефициента на просветеност. Според някои учени сънят е обвързван с улягането на спомените. Когато той е спокоен, умеем да запаметяваме по-добре. Затова в случай че не сте измежду щастливците - не забравяйте тапите за уши!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР