В Северна Македония избират президент Република Северна Македония гласува днес

...
В Северна Македония избират президент Република Северна Македония гласува днес
Коментари Харесай

В Северна Македония избират президент

В Северна Македония избират президент Република Северна Македония гласоподава през днешния ден - за пръв път след смяната на името си - в шестите подред президентски избори. 1 808 131 са вписаните в изборните описи. За да има избор през днешния ден повече от половината от тях би трябвало да гласоподават. Вотът ще бъде следен от 3094 локални 419 непознати наблюдаващи.

Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира , тъй като е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.



Всъщност изборите започнаха още през вчерашния ден, когато гласоподаваха пандизчиите, болните и мъчно преносими гласоподаватели .

Интригата е огромна, тъй като в тези избори Северна Македония гласоподава освен за президент, само че и за политиката на ръководещите , която отвори страната за Европейски Съюз и НАТО, само че с цената на смяната на името на страната.

Трима професори са в борба за президентското място. Това са Стево Пендаровски - повдигнат от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на премиера Зоран Заев и неговия съдружен сътрудник от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, Гордана Силяновска - издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река - повдигнат от опозиционните албански партии.-->

Това са шестите президентски избори от оповестяването на независимостта на Македония. Досега президенти са били Киро Глигоров (1991-1999), Борис Трайковски (1999-2004), Бранко Цървенковски (2004-2009) и Георге Иванов (2009-2019).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР