В седмицата, посветена на 140 години от рождението на големия

...
В седмицата, посветена на 140 години от рождението на големия
Коментари Харесай

БНТ 2 с премиерна документална поредица за Йовков - slava.bg

В седмицата, отдадена на 140 години от рождението на огромния български публицист и хуманист Йордан Йовков, Българска национална телевизия 2 ще излъчи премиерата на „ Срещи на първия ред: Любомир Котев с Йордан Йовков “. Един необикновен, мистериозен, безграничен и раздиран от бурни пристрастености свят пали въображението. Това е светът на българина, построен в творбите на Йордан Йовков.

В него класикът показва символни облици на действителни хора, изведени от своето историческо време и съществуване, с цел да забележим демоните, които похабяват и разрушават духовните ни гени, само че и силите, които ги пречистват и подаряват с живот. Този, чужд до момента в литературната ни история, несъизмерим метод към Йовковите герои, е предпазен по разтърсващ метод от писателя Любомир Котев в една от последните му книги „ Българинът съгласно Йовков “.

„ Йовков е освен огромен публицист, извънреден белетрист, само че и неосъществим народопсихолог. Можем да сравним творчеството му с най-хубавите книги на първенците в родната литература. А тя е сантиментална литература. Широко проповядваният натурализъм, предназначен да бъде нейна плът, в действителност никне не където би трябвало и не както би трябвало.

Реализмът като че ли е бурен в нашата литературна равнища. Плевел, само че всеки път красиво, въпреки и излишно цвете, което аленее измежду златните, само че равни жита. Абсурдно е, само че същински реалистичните творби, които демонстрират българина подобен, какъвто е, остават някак непрочетени или неоценени. Типичен образец е „ Женско сърце “ - подминаваната или замълчавана книга, която ни демонстрира каквито сме, само че каквито не желаеме да ни видят “, споделя Любомир Котев. Новото знание за света на Йовков изискуем на Любомир Котев.

То ни подарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Индже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев трансформира в облик от същия този свят. Не пропускайте едно поучително житие на българския темперамент в следващия епизод на документалната поредност, осъществена от регинолания телевезионен център в Благоевград.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР