В съвременното общество емпатията е една от големите ценности -

...
В съвременното общество емпатията е една от големите ценности -
Коментари Харесай

Как да разберете, ако на човека отсреща му липсва емпатия

В актуалното общество емпатията е една от огромните полезности - знак за прочувствената просветеност на индивида. Тя се развива в фамилията посредством образование и живот в подобаваща среда и е основа за по-нататъшното сполучливо развиване на личността в обществото.

Емпатията е нещо, което множеството хора имат, само че има и човеци, които са лишени от нея. Тези хора не са изначално зли или вражески настроени, нито безчувствени. Нужно е единствено повече внимание в общуването с тях, с цел да не бъдат засягани поради неналичието на това качество.

Как се държи човек, който не изпитва емпатия, по какъв начин да го разпознаем?

- Това са хора, които не схващат непознатата позиция, претекстовете и държанието на хората, които не са като тях;

- Бързо осъждат близките, дават оценки, без да познават индивида отсреща;

 Липса на емпатия

- Създават усещане на коравосърдечни и безразлични към другите;

- Никога не се съмняват в правотата си, не имат вяра, че могат да сгрешат;

- Никога не приказват за възприятията си, не споделят и не се разкриват, тъй като тематиката не ги вълнува;

- Не изпитват наслада поради щастието на другите, не схващат и претекстовете на някой да бъде трагичен или засегнат, тъй като те самите не претърпяват такива драми.

Такива хора би трябвало да се одобряват такива, каквито са, тъй като не могат да се трансформират. Те не осъзнават какво им липсва, с цел да подхващат стъпки към смяна.

Това, което другите, изпитващи емпатия, би трябвало да създадат, е да схванат гледната точка на неемпатите, тъй като умеят да се слагат в ситуацията на другия и да схващат претекстовете му. Няколко са разпоредбите, които да се следват при съществуване на човек, който не изпитва емпатия в обкръжението.

- Опитите за смяна са безсмислени. Може би персоналният образец може да има някаква роля, само че не и убеждаването. За тези хора шерването е симптом на уязвимост и те в никакъв случай няма да схванат същността на емпатията;

- Неправилните оценки и гнева им не трябва да се одобряват персонално. Да, тези хора постоянно съдят другите, само че се отнасят по този начин с всеки, тъй като такава е тяхната гледна точка;

- Не бива да се поддаваме на техните внушения, самооценката ни няма нищо общо с мнението на хора, без възприятие за емпатия.

- Дистанцирането от другарство с сходен вид персони е най-хубавото персонално решение за емпатите. Личната задача на всеки е да търси щастието си и по пътя към него, срещайки и хора без емпатия, човек се учи и израства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР