В съвременния свят повечето професии изискват прекарване на 8-9 часа

...
В съвременния свят повечето професии изискват прекарване на 8-9 часа
Коментари Харесай

Виновниците за синдрома на сухото око

В актуалния свят множеството специалности изискват превозване на 8-9 часа пред екрана на компютъра, а огромна част от свободното ни време минава във взиране в този на смарт телефона. Но очите ни имат една специфичност, която в миналото ни е предпазвала от приближаването на нашественици, а през днешния ден по-скоро води до страдалчество: когато гледаме към светлина, забравяме да мигаме.

С всяко намигване очите ни се овлажняват и това поддържа положителното им здраве. За страдание, зрителните ни органи не са готови за толкоз дълготрайно засушаване, на каквото ги излагаме всекидневно. Малко хора знаят за това, само че по вътрешния борд на клепачите ни, тъкмо под миглите, се разполагат отворите на дребни жлези, наречени мейбомиеви жлези. Сложното им име евентуално е една от аргументите за слабата им известност, само че на тях се дължи фактът, че когато мигаме, не изпитваме жестоки болки от триенето сред окото и клепача.

Тези жлези секретират вещество, богато на мазнини и наречено мейбиум. При всяко премигване те освобождават по малко от веществото и придвижването на клепача го разнася отмерено. Мейбиумът пречи на слъзния филм в очите ни да се изпарява толкоз бързо и по този начин ги поддържа постоянно влажни.

Понякога мейбомиевите жлези се запушват от личния си секрет и това може елементарно да докара до синдром на сухото око.

Освен компютърът, други предмети от всекидневието ни, които водят до развиване на синдрома на сухото око, са контактните лещи и климатиците, които изсушават въздуха в помещението.

Контактните лещи пък имат порьозна микроструктура и работят като гъба, която попива влагата в очите и по този начин ги изсушава. Това е единствено още една от аргументите в никакъв случай да не си разрешаваме да спим с лещи и да ги носим прекомерно дълго време без да ги смъкваме. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР