В същия ден той депозира и заявление до главния инспектор

...
В същия ден той депозира и заявление до главния инспектор
Коментари Харесай

Темида и сексуалните приключения на някои магистрати. Държи ли ВС...

В същия ден той подава и заявление до основния контрольор на ИВСС за преустановяване на трудовото му правно отношение. Нещо като оставка, казано по простичко.

Ден по-рано инспекторатът го предложи за освобождение.

Причина за обстановката е скандал около ареста на Мумджиев преди десетина дни за непочтено държание в хотел във Враца. Висшият магистрат отправял полови подмятания в пияно положение на камериерки и сервитьорка от хотел, в който се е настанил, до момента в който е в командировка.

За дейностите му Инспекторатът на Висш съдебен съвет го предложи за уволняване, а ден по-късно самият той подаде оставка.

Във Висшия правосъден съвет стана дума за морал, за Етичен кодекс на магистратите и прочие подобаващи неща, когато някой прекрачи границите на допустимото държание и концентрира върху себе си погледа на обществото посредством непочтено държание.

***

Хайне е стихотворец, а не магистрат, само че преди доста години е споделил: Във всички времена негодниците са прикривали своите гнусни действия посредством религията, морала и патриотизма.

 

Емануил Кант добавя по тематиката: Моралът не е обучение за това по какъв начин да създадем себе си щастливи, а по какъв начин би трябвало да запазим достолепието и достойнството си.

Много са претенциозни класиците, само че точно те са създали доста, с цел да се резервира понятието „ морал “ и до през днешния ден.

 

***

 

КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ

Приет с Решение на Висш съдебен съвет по Протокол № 21 от 20.05.2009 година, изм. с Решение на Висш съдебен съвет по Протокол № 2 от 18.01.2011 година

 

ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ

Почтен е този магистрат, който отвън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, без значение от естеството им и които могат да слагат под подозрение неговата самостоятелност и безпристрастност.

Благоприличието е възпиране от всевъзможни дейности, които биха могли да компрометират достойнството на магистрата в специалността и обществото.

 

4. Правила за държание, произлизащи от правилото за ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

Изискванията за учтивост и приемливост се основават на присъщия за магистрата морал и образование и способстват както за по-доброто осъществяване на служебните му отговорности, по този начин и за по-ефективното действие на самата правораздавателна система.

ПРИЛАГАНЕ

4.1. Поведението на магистрата в обществото би трябвало да се основава на положителни маниери и положително поведение, а в публичните и служебни контакти той би трябвало да бъде вежлив и любезен;

4.2. Магистратът би трябвало да бъде почтен, правилен и вежлив, както в работата си, по този начин и в персоналния си живот и да се отнася с почитание към хората като съблюдава техните права и свободи;

 

5. Правила за държание, произлизащи от правилото за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ

5.3. Магистратът би трябвало да заобикаля дейности и действия, явяващи се в прорез с одобрените в обществото разбирания за благоприличие;

5.4. В публичните и формалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си състояние или да употребява пълномощията си за добиване на персонална облага;

5.5. С персоналното си държание, и възприятие за отговорност в служебната и отвън служебната си активност, магистратът би трябвало да дава образец за висок морал и почтеност;

5.6. Магистратът следва да се въздържа от всевъзможни дейности, които биха могли да компрометират достойнството му в специалността и обществото;

5.7. Магистратът би трябвало да е с безукорна известност.

5.8. Магистратът би трябвало да е пореден и непреклонен при спазването на правните и етични норми;

 

Раздел V.
ГАРАНЦИИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ С ТОЗИ КОДЕКС ЕТИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ

Основен поръчител за спазване и използване разпоредбите на този кодекс са самите магистрати посредством тяхната увереност, съпричастност и непринудено приемане и използване на етичните правила за държание.

Висшият правосъден съвет реализира повсеместен надзор по използването и спазването на Етичния кодекс и от време на време подхваща дейности за възобновяване и актуализиране на плануваните с него правила.

Комисията по професионална нравственос към Висшия правосъден съвет и комисиите за професионална нравственос към органите на правосъдната власт реализират директен и непосреден надзор по използването и спазването на Етичния кодекс.

 

***

На 14 май 2011 в Ню Йорк е задържан Доменик Строс-Кан. Обвинен е в полово посягане по отношение на камериерка. След като камериерката се оплаква на личния състав на хотела и е извикана полиция Строс-Кан напуща хотела, оставяйки персоналните си движимости, в това число телефона, само че е задържан по-късно на летището, където неговият полет е арестуван с прокурорско разпореждане.

Доминик Строс-Кан беше дълги години министър на стопанската система, по-късно министър на промишлеността на Франция, четири години беше началник на МВФ и щеше да стане президент на Франция през 2012 година  Това показваха  социологическите изследвания.

По-късно Доминик Строс-Кан бе задържан за разпит по отношение на мрежа от проститутки, ръководена от град Лил. Става дума за секс празненства с политици и магистрати, където са взели участие и жрици на любовта.

Някога Строс-Кан е именуван „ паркетен лъв в Париж “, само че по-късно медиите му лепнаха прякора „ разгонена шимпанзе “…

 

***

Още един политик, който ще бъде запомнен със секс-скандал, естествено е някогашният американски президент Бил Клинтън.

През януари 1998 година той „ съгрешил " с младичката стажантка в Белия дом, Моника Люински, не къде да е, а в Овалния кабинет.

Когато сантименталната Моника разказала на приятелките си всичко за пурата, роклята и другите, не чак толкоз пикантни детайлности, Клинтън стартира да се заиграва с думичката „ секс " и до каква степен се простира нейното значение.

Клинтен се отърва без импийчмънт, само че даже не намерения за втори мандат.

 

***

Сексуалните завършения на италианския политик, милиардер и някогашен министър председател Силвио Берлускони станаха причина за неговия кариерен залез. Нищо не му бе спестено, най-после даже бе наказан и единствено възрастта и болести го избавиха от пандиза.

През 2006 година в Лондон бразилска имигрантка, работеща като чистачка, упрекна прочут арбитър, че е взел участие в колективен секс.

Година по-късно прокурор в Съединени американски щати отива на  съд за непочтено държание в хотел в Лос Анжелис.

 

***

Връщаме се към случая с Александър Мумджиев. Заради случилото се във врачански хотел Висш съдебен съвет взема решение да го в профил. Самият той подава оставка като член на Инспектората. Инспектората е нещо като Контролно-ревизионната комисия на Централен комитет на Българска комунистическа партия по времето на социализма. Той коли, той беси, казано с думи от един нелитературен речник.

 

След като минава седмица от горещия скандал Мумджиев преценя, че вълненията към постъпката  му са утихнали и може да се осъществя на ново занятие – като следовател.

Някой от Висш съдебен съвет би трябвало да излезе намерено и да изясни държи ли към момента Темида на разпоредбите и Етичния кодекс или нещата са отвън надзор? А може би магистратът-мераклия е станал жертва на скрит план?

 

И за какво изобщо съществува Етичен кодекс?

Защо, в действителност.

 

Фрог нюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР