В САЩ повдигнаха обвинения срещу руснак и двама българи, които

...
В САЩ повдигнаха обвинения срещу руснак и двама българи, които
Коментари Харесай

САЩ съдят руснак и двама българи за забранен износ на стратегически технологии за Русия

В Съединени американски щати повдигнаха обвинявания против руснак и двама българи, които са изнасяли нелегално стратегически технологии от Съединени американски щати, съобщи Дойче веле. Става дума за закупуване и експорт в Русия без позволение от американското държавно управление на интегрални схеми, чието главно приложение е в галактическите апарати, военната техника и здравната електроника.

Имената на българите са Димитър Димитров и Милан Димитров.

Обвиненията против тримата - за противозаконен износ и пране на пари, са импортирани на 18 декември в съда в Остин, Тексас.

" Отново и още веднъж виждаме устрема на руснаците да получат достъп до секретни американски технологии. Подсъдимите са упрекнати в противозаконен експорт на радиационно устойчиви чипове в Русия и в основаване на бизнес в България за да бъдат заобиколени правоохранителните органи на Съединени американски щати. " - съобщи помощник-главният прокурор по националната сигурност Джон Демърс. По думите му, това е фрапантен образец на заобикаляне на експортния надзор на Съединени американски щати.

В прессъобщение на американското правосъдно министерство се разяснява, че ръководството по експортен надзор и ФБР са разкрили мрежа за незаконно закупуване на радиационно устойчиви интегрални схеми, които са изнасяни от Съединени американски щати от съветски компании посредством подставена българска компания.

В обвинителния акт се споделя, че 48-годишният съветски жител Иля Сабиров, 70-годишният български жител Димитър Димитров и 46-годишният български жител Милан Димитров са употребявали за противозаконната си активност българската компания Multi Technology Integration Group EEOD (MTIG). Сабиров оглавява две съветски компании - " Космос комплект " и " Совтест комп ", като съгласно обвинителния акт управлява и MTIG. Димитър Димитров и Милан Димитров работели за Сабиров в фирмите " Космос комплект " и MTIG.

По данни на следствието, през 2014 година ответниците са се срещнали с производител на радиационно устойчиви съставни елементи в Остин и са били осведомени, че тези схеми не могат да се изнасят за Русия заради наложените от Съединени американски щати търговски ограничавания. След това Сабиров е основал MTIG в България и е придобил такива схеми. Те са изнесени в България през 2015 година, а по-късно пренасочени от MTIG към фирмите на Сабиров в Русия, за което " Совтест Комп " е превела на MTIG над 1 милион $.

През същият интервал MTIG, по искане на Сабиров, е поръчала други електронни съставни елементи за над 1.7 милиона $, създадени от още една американска компания. Те също са били изнесени от Съединени американски щати в България, преопаковани и реекспортирани в Русия, разяснява американското правосъдно министерство. В края на 2018 година представител на американския регулаторен орган е посетил MTIG, с цел да обясни дали в България са останали радиационно устойчиви съставни елементи. Милан Димитров е отрекъл че ги е изнасял за Русия.

Руснакът и двамата българи са с по две обвинявания за нарушение на законите за експортния надзор и едно за пране на пари. Освен това Милан Димитров е упрекнат в предоставяне на лъжливи показания пред американското държавно управление. По всяко от обвиняванията те може да получат до 20 години затвор. Наред с това министерството на търговията на Съединени американски щати е присъединило тримата обвинени, двете съветски компании на Сабиров и MTIG в черния лист.

Пред публицисти от съветското издание РБК Сабиров разяснява, че не схваща за какво той и компаниите му са включени в санкционния лист. По думите му, през 2014 година съдействието с американски компании било прекъснато поради налагането на ограничавания за експорт на детайли, употребяващи се в галактически апарати. Той твърди, че фирмите му са имали статут на брокери на американска стратегическа продукция и лиценз от Държавния департамент за локализиране на произвеждане на радиационно устойчиви микросхеми за потребностите на съветското Министерство на защитата, " Росатом " и " Роскосмос ". Той не изяснява за какво е била нужна схемата с българска компания, в случай че активността му е била законна, както твърди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР