В сърцето на Рила планина има скътани безброй тайни, които

...
В сърцето на Рила планина има скътани безброй тайни, които
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Св. Николай в село Мурсалево

В сърцето на Рила планина има скътани безчет секрети, които отлежават с епохи. Наред с чудотворните мощи на Св. Иван Рилски, намерили покой в Рилския манастир, тук, скътано измежду старите рилски борове, се намира и дребното селце Мурсалево, което и през днешния ден не престават да посещават хиляди вярващи, с цел да се преклонят пред една неповторима по рода си икона. Тя е отдадена на Св. Николай и се намира в параклиса Св. Николай Чудотворец, който се свързва с една забавна легенда.

На човек от Благоевград, който изгубил цялото си семейство, му се присънило, че вижда Богородица, която му заръчала да вдигне параклис. Човекът бил мощно набожен християнин и решил в действителност да откликне на желанието на Богородица.

На идната нощ тя още веднъж се явила в сънищата му и му посочила непознато на никого място в Рила планина, където се намирал лечителен извор. Вярващият човек почнал да търси мястото, разкрил извора и по този начин почнал да гради параклис, който през днешния ден е прочут като параклиса Св. Николай.

Веднага откакто параклисът бил издигнат, към него почнали да се стичат стотици хора, търсещи освобождение. И то не закъснявало. Говори се, че слепи проглеждали, сакати прохождали и бездетни девойки се сдобивали с деца. Но освен поради аязмото и лековитата вода.

Незнайно по кое време тъкмо в параклиса се появила икона, изобразяваща Св. Николай Чудотворец. Именно пред нея идват хората да се прекланят, тъй като това е светецът, който е уважаван от целия християнски свят.

Вярващите са уверени, че като отдадат почитта си пред него, той ще им донесе освобождение. И такива чудеса в действителност се случват, което свидетелства и за чудотворната мощ на иконата в село Мурсалево.

Не е инцидентен и фактът, че когато преди време двама ловци се сбиват, те улучват иконата с няколко патрона и единствено след случилото се и двамата се разболели от незнайна болест.

Самата икона, която към този момент е реставрирана, продължава да притегля и през днешния ден доста вярващи с тайнствените си целебни сили и по нея не престават да личат следите от патроните на двамата ловци, които да припомнят, че Св. Николай Чудотворец заслужава респект и доверие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР