В самия край на това горещо политическо лято Музеят на

...
В самия край на това горещо политическо лято Музеят на
Коментари Харесай

Борисов, Путин и Тръмп – заедно в Музея на хумора и сатирата

В самия завършек на това горещо политическо лято Музеят на хумора и сатирата показва инсталацията на Андрей Врабчев „ Мемориал - Класически план в актуалното изкуство”. Вдъхновена от бурния политически живот в античен Рим, тя се оказва изключително настояща и през днешния ден. Вернисажът е на 10 септември, петък, от 18:30 часа.

Инсталацията „ Мемориал - Класически план в актуалното изкуство” се състои от безглава фигура в римска роба и комплект от шест скулптурни портрета на модерни политици - Тереза Мей, Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Ангела Меркел. Всеки един от тях може да бъде подложен на фигурата. Противоречието сред безконечното и краткотрайното е очебийно в допълнение от евтините материали и отливките, а не скулптираните в камък портрети.

Скулптурната апаратура е въодушевена от практиката в античен Рим да се слагат безглави скулптури на владетеля, които разрешават бърза и лесна замяна на портрета на императора при неговата промяна. По това време статуите са били употребявани освен за прослава, само че и за информиране на поданиците за това, кой е на власт, която постоянно траела малко. Инсталацията слага в центъра на вниманието властта като знак, властта, която е по-дълговечна и по-важна от личността, която я съставлява.

Вероятно с течение на времето, когато политиците, изобразени в тази творба, изгубят властта си и бъдат забравени от обществото, инсталацията ще стане доста по-интересна и ще може да се чете в един по-широк подтекст, в сравнение с сега, тъй като ще избяга от злободневното. Нещо, което стартира да става още по време на реализацията на плана с рухването от власт на някои от определените лица. Представена в музей, инсталацията напуща сегашното - като че ли времето а напреднатало и портретите на тези добре познати сега персони са се трансформирали в археологически артефакт.

Много са хората от Античността до наши дни, които са разсъждавали на тематиката власт, само че в подтекста на инсталацията на Андрей Врабчев, като че ли в синхрон, са думите на полския стихотворец, афорист и сатирик Станѝслав Йѐжи Лец (1909 – 1966): „ Властта по-често минава от едни ръце в други, в сравнение с от една глава в друга “. През 2020 година инсталацията беше показана в столичната изложба Port A в Европейската нощ на музеите.

Андрей Врабчев работи в полето на скулптурата в обществени пространства, монументалната пластика и апаратура. Завършил е Националното учебно заведение за изящни изкуства в София със компетентност " Скулптура " и Художествената академия със компетентност " Скулптура ". Член на RBS Кралското скулптурно сдружение в Лондон и СБХ. През последните години Андрей Врабчев основава серия от творби с политически заряд. През март 2018 в изложба „ Райко Алексиев “ показва монумент на жертвите на комунизма, на 1 април 2019 той уважава Деня на лъжата с интерактивен, величествен на тип, само че другояче много лек монумент на Бойко Борисов - " Паметник от бъдещето ", който по-късно е в селекцията на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството През есента на същата година предизвика вниманието към един от черните дни в българската история с инсталацията „ Честит празник 9.IX. 1944 година, неблагодарници” или Кървава баня.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР