В събота - ден преди православната Цветница и католическия Великден

...
В събота - ден преди православната Цветница и католическия Великден
Коментари Харесай

Ердоган се моли в "Св. София" при откриване на фестивал

В събота - ден преди православната Цветница и католическия Великден - турският президент Реджеп Тайип Ердоган се моли в " Св. София ". Бившата византийска черква и османска джамия през днешния ден е със статут на музей, който Мустафа Кемал Ататюрк ѝ дава през 1935г.

Според в. " Хюриет " президентът е взел участие в разкриване на фестивал и е призовал гостите да се причислят към него и безмълвно да рецитират началната сура от Корана. Наричана Ал-Фатиха (Откриващата), тя е най-късата, само че съдържа най-съкровеното послание към Аллах, някои от най-важните послания на Корана и се счита, че молитва, която не съдържа тази сура, е невалидна. В нея се споделя:

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
вала на Аллах – Господа на световете,
Всемилостивия, Милосърдния,
Владетеля на Съдния ден!
Само на Теб служим и Теб за поддръжка зовем.
Насочи ни по правия път,
пътя на тези, които си дарил с берекет, а не тези, над които тегне яд, нито заблуждаващите се!

Ердоган посвети молитвата си " на душите на тези, които са ни оставили това създание като завещание и изключително завоевателя на Истанбул "

Построената през VI век черква в последно време става знак на напрежение сред дипломати и представители на разнообразни вероизповедания, напомня " Хюирет ". През 2015 година мюсюлмански духовник за пръв път от 85 години прочете елементи от Корана в " Св. София, а зачестяват апелите тя още веднъж да бъде превърната в джамия. Хиляди мюсюлмани са се молили отвън стените ѝ за това тя още веднъж да бъде възобновена като място молитва, в каквото я трансформира Мехмет Завоевателя след рухването на Константинопол през 1453 година

Ердоган сподели, че " е мъчно и прочувствено " да приказва в " Св. София ", която той разказа като " превъзходна и свята ".

Гърция незабавно стачкува против потреблението на мястото за религиозни цели от турското държавно управление, което назова " засегнатост за интернационалната общественост ". Анкара отвърна, че гръцката позиция изкривява същността на случилото се и че самата Гърция съзнателно затруднява свободата на мюсюлманите да практикуват вярата си.

В историческия обект под защитта на ЮНЕСКО бе обещано началото на биеналето " Йедитепе " - първият фестивал на класическото турско изкуство. В него могат да се видят близо 3000 творби от съвсем 600 художници и майстори.

 Ердоган се моли в
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР