В събота (21 ноември) рано сутринта Сергей Шойгу отлетял за

...
В събота (21 ноември) рано сутринта Сергей Шойгу отлетял за
Коментари Харесай

Защо Сергей Шойгу посети и Баку след Ереван?

В събота (21 ноември) рано сутринта Сергей Шойгу отлетял за Ереван дружно с външния министър Сергей Лавров, както и с двамата вицепремиери Александър Новак и Алексей Оверчук. Защо? И без разяснения е ясно, че всяка дипломатическа интензивност на Русия в района съдържа дейни опити да бъде възпряно въздействието на Анкара върху Южен Кавказ. Всичко останало са повече или по-малко детайлности.
Според съветското издание, делегацията отпътувала с утешителна задача: въпреки всичко не сме ви не запомнили и още не сме ви отписали. Сега изпращаме миротворци, след това ще дойде и филантропична помощ в Карабах, ще ви доставим модерно оръжие на преференциални цени и ще ви защитим от понататъшни закани.
В Ереван делегацията е посрещната хладно, само че с очакване да бъда препоръчани освен празни обещания. Сергей Шойгу се срещнал с назначения ден по-рано боен министър Вагаршак Арутюнян. За доставянето на нови типове оръжия не се оповестява, само че Русия е заинтригувана Армения допустимо най-скоро да се изправи на крайници в това число и във боен аспект.
 Путин: Нагорни Карабах е неразделна част от Азербайджан Путин: Нагорни Карабах е неразделна част от Азербайджан
Нагорни Карабах е неразделна част от Азербайджан, съобщи в неделя съветският президент Владимир Путин. Пред телевизия „ Россия 1&rdqu...
Необичайният миг е в друго. След ранния утрешен диалог с Арутюнян, Шойгу не се върнал в Москва, а отлетял на авансово контрактувано посещаване в Баку. Логично е допускането, че там срещите и диалозите били надалеч по-важни. Естествено имало и някакъв съответен мотив.
Предишното посещаване на Шойгу в Баку беше на 25 август, тъкмо месец преди началото на спора. Тогава Русия към този момент е била наясно с съответните военни проекти на Баку, даже къде ще бъдат нанесени главните удари на азербайджанската войска по територията на Нагорни Карабах. Преди това арменският министър председател Никол Пашинян отхвърлил съветската информация и високомерно декларирал, че ще се оправят сами, не им е за първи път. Кремъл обаче на първо място се тревожеше какви дивиденти ще пожъне Турция за сметка на имиджа на Русия в целия кавказки район.
Така че визитата на Шойгу през август най-вероятно е обвързвана с някакви договорености по отношение на недопустимостта за турска военна интервенция в карабахския спор. Факт е обаче, че по-късно Азербайджан не одобри никаква директна военна помощ от Турция. В страната имаше турски съветници, в небето баражираха турски безпилотни самолети, дойдоха и сирийски наемници, изпратени от Анкара. Но турски бойци не се появиха на бойното поле.
И ето в този момент Шойгу след протоколните срещи в Ереван отново. Причината най-вероятно е да се парира устрема на Турция да взе участие най-малко в миротворческия контингент. Москва обаче им охлажда ентусиазма до ниво присъединяване в взаимната руско-турска мониторингова наблюдателна задача на територията на Азербайджан. В Анкара обаче не желаят и да слушат позицията на Москва с вяра да получат позволение за въвеждане на свои войски.
 Путин: Отказ на Ереван от съглашението с Баку ще е голяма неточност Путин: Отказ на Ереван от съглашението с Баку ще е голяма неточност
На днешното си пленарно съвещание горната камара на съветския парламент утвърди предлагането на президента Владимир Путин за изпращане на...
Путин не инцидентно изпрати в Баку със „ специфична задача ” точно военния министър, тъй като беше необходим език друг от строго дипломатическия. Войната в региона сякаш приключи, само че тлеят огнища в Ереван, тъй като Азербайджан не победи дефинитивно и безапелационно, а Армения не загуби разгромяващо. Арменски националисти желаят преразглеждане на военните резултати от спора и резултатът може да е единствено война.
Не е успокоена и Турция, тъй като Ердоган сън не го хваща поради концепцията да сътвори нов тюркски свят, който да включва и територията на Южен Кавказ.
Мирът в този район обаче не може да се крепи единствено на съветските щикове, написа svpressa.ru. Нужни са нови подходи и нови планове в контраст на налаганите от Турция хрумвания, в това число възобновление на културното завещание сред страните от някогашната единна страна. За реализиране на тази цел могат да отидат години и даже десетилетия, само че това е действителната опция на езика на войната.
Авторизиран превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР