В Русия един сензационен процес върви към своя край. Бившият

...
В Русия един сензационен процес върви към своя край. Бившият
Коментари Харесай

Странният случай на първия корумпиран под управлението на Путин министър

В Русия един ефектен развой върви към своя край. Бившият министър на стопанската система Алексей Улюкаев беше наказан на 8 години затвор, към този момент на първа инстанция. Това дело разкри доста за един от най-влиятелните мъже в Русия - Игор Сечин.
Повечето руснаци наподобява по този начин или другояче са били уверени, че някогашният министър на стопанската система Алексей Улюкаев е подкупен. Според допитване на държавния Общоруски център за изследване на публичното мнение (ВЦИОМ) от август тази година, 57% от руснаците считат подсъдимия за отговорен, а едвам 7% от интервюираните показват друго мнение.
В петък, 15 декември, Улюкаев бе приет от един московски съд за отговорен за приемането на рушвет в изключително огромни размери. Прокуратурата настояваше за наказване от 10 години отнемане от независимост и санкция от 500 милиона рубли (около 7 милиона евро). В последна сметка обаче някогашният министър беше наказан на 8 години отнемане от независимост при непоколебим тъмничен режим и санкция от 130 милиона рубли. Самият Улюкаев, който има здравословни проблеми, а и не е в първа младост, сподели, че за него дългогодишната присъда не се разграничава изключително от смъртно наказване.
61-годишният Улюкаев е първият министър в най-новата история на Русия от интервала след 1991 година, който е задържан още до момента в който е на поста си. Влиятелният министър на стопанската система беше изненадващо арестуван в средата на ноември 2016 година, когато таман напускал постройката на петролния тръст " Роснефт ". Спрелите го сътрудници на тайните служби (ФСБ) намерили в багажника на неговото служебно БМВ кожено куфарче с два милиона щатски $. Обвинението твърдеше, че куфарчето преди малко е било предадено на Улюкаев от шефа на " Роснефт " Игор Сечин. Самият Сечин, който е някогашен заместник-премиер и непосредствен поддръжник на Владимир Путин, беше и главният очевидец на обвиняването против Улюкаев. Според Сечин, някогашният министър на стопанската система изискал подкупа, с цел да даде утвърждението си за пазаруването на държавните дялове в петролната компания " Башнефт ". Сделката е за милиарди.
Улюкаев обаче изрично отхвърля обвиняванията на Сечин и твърди, че е станал жертва на комплот. Той считал, че в куфарчето има бутилки с вино, които Сечин преди този момент му бил заречен. Обвинението по време на процеса по този начин и не можа да показа безапелационни доказателства, че Улюкаев е изискал въпросния рушвет. Кой от двамата споделя истината – Сечин или Улюкаев – това на процедура остана неразбираемо.
Сензация в Русия провокира фактът, че Сечин беше призоваван да се яви пред съда като очевидец тъкмо четири пъти, само че нито един път не се появи, извинявайки се с огромната си служебна претовареност . " Пълна гротеска ", съобщи по този мотив Улюкаев, който разказа процеса като " цирково зрелище ", в което той самият бил " застаряващ гладиатор с книжен меч, заставен да се пази против напълно действително оръжие ".
Какви тъкмо са аргументите за правосъдния развой против Улюкаев си остава мистерия за доста руснаци. Допреди това той беше считан за човек с тежест и интернационално приет специалист от държавното управление на Дмитрий Медведев. Ползваше се със славата на либерал, а при започване на 90-те години на предишния век беше даже член на една дяснолиберална партия. При все това Улюкаев съвсем постоянно е показал лоялността си към Кремъл. Той посети да вземем за пример редица западноевропейски страни, включително и Германия, с цел да пледира за нови вложения в съветската стопанска система - и то тъкмо, когато бяха оповестени глобите против Русия поради анексията на Крим. Улюкаев обаче не спадаше към най-тесния кръг от довереници на Путин, а от време на време си позволяваше и самокритични забележки по адрес на закъсалата от дълги години съветска стопанска система.
Някои наблюдаващи като съветския публицист Константин Егерт обръщат внимание, че съществуват редица спорни и необясними обстоятелства в тази ситуация с Улюкаев. Егерт твърди да вземем за пример, че мощно охраняваната основна квартира на " Роснефт " е прекомерно необичайно място за предаването на голям паричен рушвет. Нелогично, съгласно него, е и това, че парите са били предадени на Улюкаев чак седмици след продажбата на дяловете на " Башнефт " – т.е. в миг, в който Улюкаев към този момент не би имал опция да провали договорката. А и сумата на подкупа била извънредно ниска за сходно равнище от покупко-продажби в Русия, твърди Егерт. Вярно е, че Улюкаев е бил скептично надъхан по отношение на продажбата на " Башнефт " на " Роснефт ": " Той е бил наясно, че шефът на " Роснефт " няма да заплати най-хубавата цена за петролната компания, която придобива ", споделя Егерт.
Андрей Черепанов, който е работил дружно с Улюкаев в министерството на стопанската система, също загатва сходен претекст. Според него, министърът бил " обидил другар на Путин ", а Улюкаев не бил и към този момент " от изгода за екипа на Путин ", нито пък бил от Санкт Петербург, където е роден Путин и множеството му другари. За разлика от Улюкаев, Сечин от десетилетия се познава с Путин – още от времето, когато сегашният държавен глава е бил заместник-кмет на града. Според някои съветски медии, Сечин сега е вторият по власт и мощност човек в страната след Путин.
На годишната си конференция Путин бе запитан какво мисли по отношение на отхвърли на Сечин да се яви като очевидец пред съда. Президентът несъмнено отбрани своя другар, заявявайки, че това въпреки всичко не представлявало нарушаване на закона.
Процесът против Улюкаев се водеше при открити врата и с представители на медиите. Някои от тях допускат, че е допустимо Сечин да е желал да предотврати обвързването на името му с развой за корупция. Защото в последна сметка той управлява най-големия петролен тръст на Русия, който изнася артикули и в чужбина, и в чийто контролен съвет от известно време насам е и някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер.
Автор: Роман Гончаренко за Deutsche Welle. Превод: БГНЕС


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Путин: Супергерой или прагматик, преследващ ползи? Путин: Супергерой или прагматик, преследващ ползи?  Проучване: Политиките в жанр Европейски Съюз са положителни за понижаване на неравенството Проучване: Политиките в жанр Европейски Съюз са положителни за понижаване на неравенството  Най-големият проблем на Македония? Нарича се Македония Най-големият проблем на Македония? Нарича се Македония  Путин обиколи Близкия Изток в проява на повишеното съветско въздействие в района и по света Путин обиколи Близкия Изток в проява на повишеното съветско въздействие в района и по света  Русия съумя да не повтори в Сирия афганистанските неточности Русия съумя да не повтори в Сирия афганистанските неточности Интервю Още Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия
Отхвърленото несъгласие на президента Румен Радев върху мораториум...
Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Ето по какъв начин би могла да наподобява България
Това решение е историческо. Защото демонстрира по какъв начин би могла да наподобява България, в случай че системата ѝ за правдивост проработи на всички равнища...
Социалните сътрудници: Спекулативно и необо... General Motors готви масирано завръщане в... Самоубийствен атентат против черква в Пакис... Папата: Фалшивите вести са грях НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Седмичен хороскоп за 18-24 декември
Овен Това е седмица, в която е добре да бъдете по-умерени в постъпките и дейностите си. Опитайте се да стъпите на земята и излезте от...
Дневен хороскоп за 18 декември Гръцкият синод гневен от решението българск... В Гърция е задържана група турци, готвели... Радев, Манолова и Фандъкова са най-одобряв... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Освен че излиза на митинг, Българска академия на науките ще сигна...
Ще уведомим ръководителите на Европейския парламент и Европейската комисия за унизителното отношение на Министерски съвет към научната...
При избори през днешния ден Движение за права и свободи се връща третото място... Хитлер утвърждава проектите за " Операция Бар... Путин благодари на Тръмп за помощта на Централно разузнавателно управление на САЩ... Новините: Най-важното за деня, 17 декември  www.expert.bg  Простреляха чиновник на Национална агенция за приходите в София Простреляха чиновник на Национална агенция за приходите в София  Голям мраз ни чака тази седмица - ето в кои дни Голям мраз ни чака тази седмица - ето в...  Предложение: Кметовете да могат да глобяват за превишена скорост Предложение: Кметовете да могат да глобя...  Саудитският престолонаследник купил най-скъпия парцел в света (Снимка) Саудитският престолонаследник купил най-...  www.iwoman.bg  4 Magic победиха в X Factor 4 Magic победиха в X Factor  5 коледни подаръка за деца, които не са играчки 5 коледни подаръка за деца, които не са...  3000 дами у нас - жертва на подправен силикон 3000 дами у нас - жертва на подправен силик...  Плодове и зеленчуци за по-щастливи деца Плодове и зеленчуци за по-щастливи деца  http://www.sportlive.bg  Делио Роси пред управлението: Не изпускайте Прохазка! Делио Роси пред управлението: Не изпуск...  Кливланд удари Уизърдс в оспорван мач във Вашингтон Кливланд удари Уизърдс в оспорван мач въ...  ЦСКА се размина с единия набелязан голаджия ЦСКА се размина с единия набелязан голад...  Не е от обич към футбола ни: Пенев влиза в борба с Боби за милион лв. Не е от обич към футбола ни: Пенев влиз... Интервю Още Д-р Дариткова: Нарушен е салдото сред растеж на медикаментите и растеж на всички останали медицински действия
Отхвърленото несъгласие на президента Румен Радев върху мораториум...
Защо е хубаво, че не знаят доста за България? Кметът на Челопеч: Всяка година приключваме с остатък в бюджета Кметът на Разлог: Подготвяме за концесия минералния плаж в Баня, Кметът на Карлово: Общинските лечебни заведения работят във враждебна среда Нови Най-четени Най-коментирани Странният случай на първия подкупен под ръководството на Путин минист... 13 0 Собственик на гатер умря, притиснат от мотокар... 66 0 Социално слабите ще получат субсидирана цена на водата... 40 1 Стрелба в София - мъж е прострелян в колата си... 171 0 400 българки ще съдят компания поради подправен силикон... 102 0 Седмичен хороскоп за 18-24 декември 6910 0 Дневен хороскоп за 18 декември 5159
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР