В Румъния ще запечатват и проследяват транзитните товари украинско зърно

...
В Румъния ще запечатват и проследяват транзитните товари украинско зърно
Коментари Харесай

Какви мерки срещу украинското зърно приеха Полша, Унгария, Словакия и Румъния

В Румъния ще запечатват и наблюдават директните товари украинско зърно през своя територия. От през днешния ден страната ще управлява на качеството на украинските хранителни артикули още на границата. Букурещ не наложи възбрана за вноса на украинско зърно, каквато към този момент въведохме ние, Полша, Унгария и Словакия. Варшава се споразумя с Киев за възобновяване на преноса на украински храни през полска територия. Унгария разшири листата на неразрешени за импорт украински храни.

По видеовръзка румънският министър на земеделието е призовал украинския си сътрудник да откри бързо решение за ограничение на износа на зърно и маслодайни просвета за Румъния, заяви Букурещ. Двамата ще беседват в петък в румънската столица. Румънската страна акцентира, че поддържа ограниченията на Брюксел в помощ на Украйна и ще продължи преноса на зърно за трети страни.

Унгария разшири краткотрайната възбрана за импорт на украинска продукция, като включи в нея мед, вино, самун, захар и редица месни и зеленчукови артикули. След договаряния с представители на Украйна във Варшава, Полша реши да вдигне възбраната за преноса на украински храни през своя територия.

" Доволен съм, че беше допустимо да се контракти подобен механизъм, който ще подсигурява, че в Полша няма да остане нито един звук зърно ", съобщи Роберт Телус - министър на земеделието на Полша.

Заради митинги на фермери предшественикът на Роберт Телус подаде оставка като аграрни министър.

" Решихме, че преносът през Полша ще бъда разрешен от петък. Полската страна ни осведоми за техническите аспекти на преноса на украински артикули през нейна територия. Убедени сме, че украинските експортьори ще изпълнят отговорно условията ", разяснява Юлия Свириденко - вицепремиер на Украйна.

Забраната на Варшава за импорт на украинска земеделска продукция визира и захар, месо, плодове и зеленчуци, мляко и яйца. Новината за възобновения пренос идва на фона на скупчване на камиони по границата сред двете страни.

" Това е бедност. Тук сме от пет дни, няма кошчета за боклуци, нито тоалетни. Привършваме водата и хляба, а тук няма магазин ", сподели Марек - водач от Полша.

" Тръгнал съм за вода. Това е на километър и половина от камиона ми. Край пътя няма нито тоалетни, нито вода. Тук съм от четвъртък ", сподели Филип - водач от Украйна.

Киев удостовери, че преносът през Полша ще бъде възобновен, само че изрази паника за ориста на съглашението с Москва за експорт на зърно през украинските пристанища на Черно море. Украинският аграрни министър уточни, че е невероятно да се предскаже какъв брой кораба ще пропусне Русия.

Сегашното съглашение, контрактувано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, изтича на 18 май. Русия обвързва продължаването му с удобства експорт на нейните зърно и торове. Земеделският експорт има забележителен дял в Брутния вътрешен артикул на Украйна. Страната трябваше да откри различни направления поради ограничавания достъп до личните си пристанища след съветската инвазия.Така по логистични аргументи обилни количества украинска селскостопанска продукция се озоваха в прилежащи страни и изкривиха локалното търсене и ценовите нива. Украинският експорт на зърно не се полза с митата на Евросъюза и е по-евтин от продукцията на 27-те.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР