Блокадата на зърнената сделка и честият руски обстрел на украинските

...
Блокадата на зърнената сделка и честият руски обстрел на украинските
Коментари Харесай

Украински фермер: Не съм продал нито килограм слънчоглед

Блокадата на зърнената договорка и честият съветски обстрел на украинските черноморски пристанища са довели до рухване на цената на слънчогледа в Украйна.

На запад от Днепър, в селото Шестирня бързат да приберат слъночогледа. Очакват жътвата да завърши до 10 дни. Но не метеорологичните условия тормозят фермерите там.

" В момента не сме продали нито един кг слънчоглед, тъй като в този момент цената е 10-11 хиляди гривни за звук. Всяка седмица цената пада сред 100 и 500 гривни ", сподели украинският фермер Олександър Рибинин.



През 2020-2021 година Украйна е произвела 31 % от цялото слънчогледово олио в света, сочат данни на Министерството на земеделието на Съединените щати. Но с войната този % е паднал. Заради сраженията доста територии в Украйна останаха незесети. 10 месеца земите на Олександър били под съветски надзор. До изтласкаването на съветските елементи отвън региона на Херсон.



" Когато врагът беше пропъден, всичко беше обрасло с бурени, нивите бяха минирани. Отне ни доста старания, с цел да разминираме и да подготвим земята до положение, в което да може да се сее. Работихме старателно през цялата зима ", уточни Олександър.

Преди войната той имал 10 хиляди хектара земя. Сега обработва по-малко от 40 % от нея. Хангарите му са цялостни с пшеница и слъноглед. Успява да продаде само рапица. Казва, че за продажбата на слънчогледа, към този момент ще изчака. Може да я съхранява към година, преди да се скапе.

" Засега няма смисъл да продаваме ", сподели фермерът.



Преди войната Олександър живеел добре. Инвестирал в съвременни комбайни. Не зная какво следва, нито с фермата, нито с живота му. Единствената разтуха е, че сраженията към този момент не са покрай тях.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР