В регионалната дирекция на Комисията в Русе са инсталирани нерегламентирани

...
В регионалната дирекция на Комисията в Русе са инсталирани нерегламентирани
Коментари Харесай

КЗП - Русе е следила нерегламентирано служители, жалбоподатели и търговци

В районната дирекция на Комисията в Русе са конфигурирани нерегламентирани камери за видео и аудио наблюдаване

При инспекция на вътрешно-организационната работа на комисията бе открито, че в пространствата на РД Русе са конфигурирани нерегламентирани камери за видео и аудио наблюдаване. При направеното вътрешно следствие се откри, че въпросните камери са конфигурирани без позволение на управлението на КЗП и без да е изяснена задачата на нерегламентираното наблюдаване на чиновниците, жалбоподателите и търговците, които посещават пространствата. Липсват и документи, доказващи единодушие на чиновниците да бъдат следени, както и табели, информиращи лицата, посещаващи пространствата по отношение на осъществявани инспекции. Има данни, че са следени и чиновници на общината и регионалната администрация в Русе, както и чиновници от други държавни служби. За откритите обстоятелства е сезирана Комисията за отбрана на персоналните данни.

През изтеклите няколко месеца работата на комисията бе съсредоточена в наблюдаване на цените на питателните артикули от първа нужда и горивата, продажбата на божествен газ на малолетни лица, сигурност на стоките, стратегия „ Лято 2022 “, стратегия „ Първи образователен ден “, продажбата на вино и спиртни питиета, тъжби и сигнали на жители и инспекции на продажби и услуги в онлайн пространството, предава БГНЕС.

В интервала юни-септември 2022 година неведнъж е открито, че и трите мобилни оператора ползват нелоялни търговски практики, главно към уязвимите групи от обществото – възрастни хора и хора със здравословни проблеми. Установено е и използване на нелоялни търговски практики от огромна компания за бързи заеми. Спрямо откритите нарушавания са подхванати плануваните в закона дейности. В комисията постъпиха голям брой сигнали на ощетени консуматори свързани с търговец, предлагащ кухненски електроуреди. След направена инспекция бе открито, че потребителите са предплатили поръчаните електроуреди, само че същите не са били доставени. Установена бе нелоялна комерсиална процедура, за преустановяването на която КЗП издаде заповед, а търговецът следва да бъде глобен.

В интервала от 24 юни 2022 година до края на месец август от 6-те районни дирекции при КЗП са осъществени общо 572 инспекции, от които 286 проверки в магазини и 286 проверки на бензиностанции по стратегия „ Наблюдение на оповестяване цените на предлаганите за продажба артикули от първа нужда в търговски обекти “ и са издадени 2 акта за открити административни нарушавания. Целта на програмата е наблюдаване на артикули от първа нужда в търговски обекти и реализиране на надзор при обозначаване и оповестяване цените на предлаганите артикули за обезпечаване на оптимална отбрана ползите на потребителите. Наблюдават се цените на 12 типа хранителни артикули от първа нужда, както и цените на горива – бензин, дизел и газ.

По направление „ Безопасност на стоките “ през летните месеци КЗП е осъществила надзор за сигурността на артикули, свързани с грижата за децата и лятната отмора на потребителите. В интервала от 01 юни 2022 година до 31 август 2022 година от районните дирекции при КЗП са осъществени общо 1425 инспекции. Съставени са общо 51 акта за открити административни нарушавания.

Във връзка с постъпило в КЗП писмо от омбудсмана на Република България, предписание на Министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, и медийни изявления по тематиката „ божествен газ “ в границите на 2 седмици, са извършени 417 броя проверки в търговски обекти – магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения и такива с нощен режим на работа, магазини за празненство артикули и други, както и на интернет уеб сайтове. В хода на инспекциите е открито предлагането за продажба на капсули с божествен газ в 14 магазина, на които е разпоредено краткотрайно прекъсване на предлагането и са взети 18бр проби. От началото на м. Август, след приемане на измененията в Закона за здравето контролни функционалности по използването на закона има РЗИ.

От 1 юли до 15 Септември 2022 година при контролната активност в осъществяване на Програма „ Лято 2022 “, са осъществени общо 692 инспекции - 162 места за настаняване (МН) и 530 заведения за хранене и развлечения (ЗХР) и са съставени 48 актаза открити нарушавания.

За съблюдаване условията на Закона за виното и спиртните напитки са осъществени общо 258 инспекции и са съставени 7 актаза открити нарушенияна територията на цялата страна. През месец юни е проведена акция „ Право на потребителите на информация при продажбата на спиртни питиета “.

От началото на годината до края на месец август към Групово дело „ Контрол на пазара “ са ориентирани общо 11 092 бр. тъжби и сигнали. По 8034 бр. от общия брой на постъпилите тъжби са подхванати дейности от страна на дирекциите в КЗП, като в това число са включени: осъществени инспекции на търговски обекти или сдружения, указани в жалбите; осъществени насрещни и/или следващи инспекции от дирекциите в институцията. 2055 бр. жалби и сигнали са препратени до способен орган, защото поставените в тях въпроси са уредени в нормативни актове, по които КЗП няма пълномощия. 542 бр. от постъпилите тъжби са оставени без разглеждане, защото не са изпълнени инструкции за даване на нужни документи. Съответните жалбоподатели са известени за това; 461 бр. от жалбите не са завършени и работата по тях продължава, защото са постъпили в края на отчетния интервал или по тях се правят насрещни инспекции. По постъпилите тъжби (без инспекциите по тъжби и сигнали, касаещи ЗТ) са осъществени общо 5908 инспекции, в това число осъществени инспекции в търговски обекти, инспекции по документи и изискани мнения от търговци по постъпили потребителски тъжби. Съставени са 247 акта.

През отчетния интервал на националния телефон на потребителя са постъпили 11 361 бр. обаждания и са осъществени 1495 съвещания на място. Основната част от тях са по отношение на правата на потребителите, уредени в Закон за защита на потребителя.

В момента се провежда кампания, касаеща предпочитана група артикули за ученици на територията на цялата страна, по повод съблюдаване условията на Закон за защита на потребителя. От началото на осъществяване на акцията (22.08.2022 г.) досега са осъществени общо 519 инспекции и са установени 21 нарушения.

През лятото на 2022 година са осъществени голям брой инспекции от специалисти на Комисията за отбрана на потребителите на онлайн платформи, отправящи предложение до потребителите за подписване на контракт от разстояние за покупко-продажба на артикули и услуги. Следва да се означи, че в предмета на инспекциите са включени и интернет платформите, предлагащи подписване на контракт за даване на финансови услуги от разстояние, като същите са осъществени в сходство с контролните пълномощия на КЗП поради настоящата икономическа и стопанска конюнктура в страната.

Установените нарушавания на нормативната уредба по отношение на потребителската отбрана са свързани с непредоставянето от страна на онлайн търговците на наложителната преддоговорна информация за изискванията, периодите, метода на практикуване правото на отвод от подписаното сред страните споразумение, неналичието на увещание за съществуването на законова гаранция за сходството на стоките с контракта. Отчита се увеличаваща се наклонност на възпрепятстване на потребителите при практикуване правото на отвод от контракта от разстояние, както и нарушавания на законовата уредба при оповестено от търговеца понижение на цените на предлагани артикули.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР