В редица сектори на британската икономика, които преди са били

...
В редица сектори на британската икономика, които преди са били
Коментари Харесай

Как се промени британският пазар на труда след Брекзит

В редица браншове на английската стопанска система, които преди са били подвластни от европейски жители, понастоящем има повече служащи от страни отвън Европейски Съюз, което демонстрира резултата от Брекзит и въздействието на интернационалните събития върху имиграционните модели.

Анализ на The Guardian демонстрира, че през 2022 година броят на служащите от страни отвън Европейски Съюз за първи път е надминал броя на техните сътрудници от Европейски Съюз - приблизително 2,7 млн. против 2,5 млн. души.

Той също по този начин разкрива, че разнообразни браншове, които в миналото са разчитали на служащи от Европейски Съюз - като да вземем за пример хотелиерство и ресторантьорство, административни услуги и търговия на едро, търговия на дребно и ремонт на транспортни средства, са се преориентирали към служащи от страни отвън Европейски Съюз и британци.

Други браншове като селското стопанство, горското стопанство и рибарството към момента зависят от служащи от Европейски Съюз, само че и в тях се следят промени. Около един от всеки седем души, заети в бранша през предишното лято, е бил жител на Европейски Съюз, което е забележителен спад спрямо 23% преди пандемията. Делът на служащите от страни отвън Европейски Съюз се е нараснал до 6% спрямо 2% през 2019 година и 1% преди референдума за Брекзит.

Директорът на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет Мадлин Сумпън декларира пред изданието, че Брекзит е съдействал за смяната с решения като системата за работни визи за служащи и либерализирането на разпоредбите за работа след образование за задгранични студенти, само че " несъмнено не е единственото нещо, което е повлияло ".

Преди 2020 година 2/3 от задграничните служащи в секторите на хотелиерството и административните услуги са били жители на Европейски Съюз, както и половината от тези в търговията на едро, търговията на дребно, ремонта на транспортни средства и минния бранш. Сега те съставляват по-малко от половината от служащите, родени отвън Обединеното кралство, съгласно данни на HMRC.

В бранша на недвижимите парцели и научния бранш съставът на интернационалната работна мощ преди 2020 година е бил непосредствен до 50%. Сега служащите от страни отвън Европейски Съюз съставляват 55% от общия брой, като от началото на 2021 година се следи внезапно нарастване.

В преработващата индустрия и в бранша на изкуствата и развлеченията към момента работят повече жители на Европейски Съюз, в сравнение с жители на страни отвън блока, само че броят на последните се е нараснал, за сметка на европейците.

Между 2019 година и 2022 година броят на жителите на страни отвън Европейски Съюз, заети в преработващата индустрия, е повишен с 23% спрямо понижение с 5% измежду личния състав от Европейски Съюз. В сферата на изкуствата и развлеченията нарастването е с 13% при 12% спад в броя на работещите в Европейски Съюз.

Анализът демонстрира, че броят на служащите от страни отвън Европейски Съюз се усилва непрекъснато от 2014 година, първата година, за която има данни, насам, само че от началото на 2021 година се форсира и доближава съвсем 3 млн. души до декември 2022 година, което съставлява 40% растеж за две години, пресмята The Guardian.

Броят на служащите от Европейски Съюз остава постоянен през същия интервал, като сред декември 2020 година и декември 2022 година нарастването е единствено 1 %, което съответствува с края на свободата на придвижване в края на 2020 година

Прогнозите отпреди Брекзит допускат, че браншовете, които преди този момент са разчитали в огромна степен на служащи от Европейски Съюз, " ще се борят да наемат служащи мигранти, защото множеството от работните места не се считат за задоволително квалифицирани, с цел да дават отговор на условията на имиграционната система ".

" Реалността обаче е напълно друга. Всички съществени браншове са нараснали наемането на служащи от страни отвън Европейски Съюз, постоянно внезапно ", изяснява анализатор пред изданието. „ Това се дължи основно на обстоятелството, че от ден на ден жители на страни отвън Европейски Съюз са пристигнали в Обединеното кралство по нетрудови направления, които им разрешават да работят на всевъзможни позиции ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР