В редица областни градове фаворитът за втория тур е ясен,

...
В редица областни градове фаворитът за втория тур е ясен,
Коментари Харесай

С какви позиции влизат партиите в битката за местния вот

В редица регионални градове любимецът за втория тур е явен, само че се обрисува борба за второто място сред двама, а тук-там и трима претенденти Феноменът корпоративен избор може да се окаже решителен за изхода от скметската конкуренция във Варна и Пловдив Прогнозите на социолозите са за шарени общински препоръки и мъчно съставяне на болшинства
Ако е вярна максимата, че наличието в локалната власт е гаранция за дълголетието на партиите, кметските избори би трябвало да са с висок залог за всички политически сили. В най-новата ни история има образци за обединения - Национална движение „Симеон Втори", която беше в ръководството на страната два цялостни мандата, само че не беше добре показана в локалната власт и отпадането й от изпълнителната власт беше последвано от изгубване от политическата сцена. Има го обаче и другия образец - на ГЕРБ, които към този момент повече от дванадесет години владеят по-голямата част от общините в страната и този запас им подсигурява оцеляване в сериозни за партията обстановки. Такава да вземем за пример беше тази от 2020 година, когато имаше всеобщи митинги против ръководството на Борисов и това стана причина за загубата на централната власт, само че с помощта на позициите в локалната власт не докара до срив в поддръжката за партията.
Защо е значима локалната власт за партиите
Присъствието в локалната власт има и други преимущества за обединенията. За разлика от държавното управление, което може да падне когато и да е, в случай че загуби парламентарното си болшинство, в локалната власт това е невероятно да се случи. Кметът остава, въпреки и с лимитирани благоприятни условия, поради неналичието на поддръжка в общинския съвет. Всичко това подсигурява сигурен властови запас за съответната политическа мощ за четири години. В огромните регионални градове с изключение на политически този запас е и стопански поради зависимостта в по-голяма или по-малка степен на част от бизнеса от локалната власт, която разпределя значителен финансов запас посредством публични поръчки и други способи. В по-малките общини пък в най-голяма степен компаниите и хората са подвластни от общината и кмета, които в множеството случаи се явяват и главният шеф в обещано обитаемо място. А политическото въздействие по места значи икономическо въздействие посредством обръч от компании и правилни гласоподаватели.
Реклама
По тези аргументи и залогът на главните политически сили на този избор наподобява огромен. За ГЕРБ той е обвързван със запазването на позициите им на всички равнища в локалната власт - огромните регионални градове, междинните и дребните общини. За ПП-ДБ вотът е опция да усилят наличието си по места с изключение на в София, където обединението е първа политическа мощ и на тези избори съгласно социологическите прогнози има шансове да детронира ГЕРБ от кметския пост. Една от партиите от обединението - Политическа партия, е нова групировка и излъчването на нейни представители в общинските препоръки ще й разреши по-бързо да сътвори и укрепи локалните си партийни структури. За другата групировка - Демократична България, които имат представители в общинските препоръки, локалният избор е късмет да разширят въздействието си по места. Голямото предизвикателство пред Българска социалистическа партия е да задържи извоюваните на предходния локален избор позиции, поради разцеплението в редиците на партията и ниските резултати, които социалистите реализираха на парламентарните избори от последните две години.
Каква е картината преди вота
Броени дни преди вота обаче картината по какъв начин главните политически сили ще си разпределят позициите в локалната власт е неразбираема. В хода на предизборната акция и в последната седмица преди вота бяха огласени данни от социологически изследвания за настроенията на жителите в някои регионални градове, само че мненията по тях са с ангажимента, че вотът може да сервира изненади и това да промени предизборната картина. В други обаче не са измервани публичните настройки и мъчно може да се каже какви са възможностите на претендентите за кметове. Още повече че във всеки регионален град и община обстановката е характерна и за резултата от изборите въздействие оказват и редица местни за съответния регионален град или обитаемо място фактори. Като да вземем за пример съществуването на сериозен " корпоративен избор " - гласоподаватели плебеи, които могат да бъдат насочвани от своите работодатели в една или друга посока. Още по-сложна е прогнозата по какъв начин ще наподобяват общинските препоръки, които се избират още на първия тур. Причината е, че упованията са те да са шарени и в тях с изключение на главните политически сили да влязат и по-малки обединения, които обаче имат тежест в съответното обитаемо място, както и локални играчи, зад които най-често стоят избрани стопански ползи.

Въпреки мъглата към обстановката директно преди първия тур на изборите въпреки всичко могат да се откроят няколко неща.
Къде може да бъде определен кмет на първия тур
Социолозите, с които " Капитал " беседва, предвиждат, че ГЕРБ ще резервира кметските си позиции в множеството от регионалните градове, които и до момента ръководи. За разлика от предходните избори обаче, когато още на първия тур партията на Борисов завоюва вота за кмет в осем регионални центъра, за този избор упованията са в неделя техният брой да е по-малък. С огромна доза сигурност съгласно тях още на първия тур може да бъде определен досегашният кмет на Бургас Димитър Николов. Той ръководи града от 16 години. Според изследване на организация " Маркет линкс " по поръчка на bTV за него биха дали своят вот 64% от жителите на града. За тази безалтернативност на Николов с изключение на обстоятелството, че той минава за един от сполучливите кметове на ГЕРБ, значително принос имат и ПП-ДБ, които не съумяха да излъчат единна кандидатура за кмет, а се явяват на вота с двама претенденти - Костадин Бачийски и Димитър Найденов, които обаче имат пренебрежимо невисок резултат съгласно изследването - надлежно 7% и 3%. Според съоснователя на изследователския център " Тренд " Димитър Ганев още на първия тур може да бъде определен и новият остарял кмет на Враца от ГЕРБ Калин Каменов, който ръководи града към този момент два мандата. Такива са предварителните сондажи и за Перник, където сегашният кмет Станислав Владимиров също се обрисува да завоюва вота още на първи тур. На предходните избори той беше повдигнат за претендент за кмет от Българска социалистическа партия, само че след това напусна партията и на вота се явява от името на групировка, която основа малко преди изборите, само че беше подсилен и от ГЕРБ.
Реклама
Според предварителните изследвания покрай нужния % гласове - 51%, за спечелването на кметския избор е и актуалният кмет на Стара Загора Живко Тодоров, който ръководи града от 2011 година
Битките за второто място на балотажа
Според социолозите има няколко регионални града, в които единият от претендентите за кмет е любимец, само че сходно на София, борбата ще е кой да отиде на балотажа с него. Такава е обстановката в Русе, където съвсем несъмнено сегашният кмет от Българска социалистическа партия Пенчо Милков ще отиде на втория тур, само че главният му конкурент за балотажа ще бъде излъчен от някого от тримата претенденти - на ГЕРБ Иван Иванов, на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов и на ПП-ДБ Рена Стефанова. Те са с близки резултати, като разликата сред тях е в границите на статистическата неточност сред един и два % съгласно изследване на " Алфа рисърч ", направено по поръчка на bTV. Подобна е и картината в Плевен, където актуалният кмет Георг Спартански, повдигнат от предприемчив комитет, най-вероятно ще отиде на балотаж, само че не е ясно кой ще бъде съперникът му. За второто място в града спорят Валентин Христов (ГЕРБ), самостоятелният Чавдар Попов и Наталия Цанева (ПП-ДБ), като поддръжката за тях съгласно " Маркет линкс " е в границите на сред 2 и 3%.

Трима претенденти се обрисува да се борят за второто място на балотажа и в Благоевград. Там сигурен за втория тур е сегашният кмет Илко Стоянов, който се явява като самостоятелен, само че е подсилен от ГЕРБ. Опонентът му за втория тур обаче ще бъде излъчен сред някогашния регионален шеф от служебното държавно управление на Гълъб Донев Николай Шушков, който се явява на изборите като самостоятелен претендент, подсилен от Българска социалистическа партия, Методи Байкушев от ПП-ДБ и някогашния кмет на града, който беше от ГЕРБ, само че напусна партията, Александър Камбитов.
Парадоксът недоволни от кмета, само че ще гласоподават за него
Предварителните сондажи на социологическите организации демонстрират един чудноват абсурд - в някои от регионалните градове преобладаващите настроения измежду жителите им са с запаси по отношение на работата на актуалните им кметове, само че все пак те са любимци на първия тур от изборите. Според шефа на " Маркет линкс " Добромир Живков да вземем за пример във Варна броят на неудовлетворените от положението и посоката на града са два пъти повече от тези, които споделят, че са задоволени. Въпреки това актуалният кмет Иван Портних от ГЕРБ води в социологическите сондажи за изборите. " Възможна е готовност за углавен избор против Портних. Но не е ясно този избор, в случай че се активизира, накъде ще отиде - дали към претендента на " Възраждане ", или към този на ПП-ДБ ", споделя Живков. Разликата сред претендента на " Възраждане " Коста Стоянов и на ПП-ДБ Благомир Коцев е два процентни пункта, което предвещава оспорвана борба сред двамата за достигането до балотажа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР