в разследващия сайт Bellingcat, в която за първи път са

...
в разследващия сайт Bellingcat, в която за първи път са
Коментари Харесай

Кой опита да убие Алексей Навални? Български журналист, участвал в разследване, предизвика Путин да ги обори

в проверяващия уебсайт Bellingcat, в която за първи път са изброени имената на хипотетичните причинители на, провокира сериозен резонанс в международните медии. А тя е единствено част от абсурда - в специфичен видеоклип с дължина от малко над 50 минути, самият Навални приказва за това и филмът стартира с бруталните реплики, че знае кой е желал да го убие, знае кои са физическите причинители, знае същинските им имена, знае и подправените им имена - до момента в който демонстрира фотоси на осем мъже. И прибавя, че това е " секретна група убийци от ФСБ ". Навални непосредствено декларира, че знае и за какво съветският президент Владимир Путин е изискал да го убие. Той категорично показва Bellingcat като изданието, разкрило всичко и дава името на българския публицист Христо Грозев като главен мотор на журналистическото следствие.

Bellingcat, Der Spiegel и CNN разгласиха имената на тримата чиновници на ФСБ, които са следили Алексей Навални първо до Новосибирск, а по-късно до Томск, където опозиционният политик беше токсичен с " Новичок ".
След разбор на данните от телефонни диалози и пътувания, Bellingcat и сътрудници публицисти стигнаха до заключението, че дълго време Навални е бил следван от група оперативни служащи от ФСБ. Няколко седмици преди пътуването на Навални до Сибир през август 2020 година, членовете на този екип за следене разговаряли с специалисти по отрови. От Bellingcat считат, че всички оперативни служащи от тази група са свързани с Института за криминалистика на ФСБ, прочут също като военна част 34435.
Разследващите публицисти проучиха данните за позвъняванията, информацията за полета и ревизираха тази информация с бази данни. Въз основа на информацията, която получили, те разбрали, че най-малко осем оперативни служащи, хипотетично работещи в Института по криминалистика на ФСБ, са били в стеснен контакт с Навални и по друго време са го следвали, в това число няколко дни и часове преди политикът да бъде токсичен.
Един от създателите на материала за Bellingcat – българският проверяващ публицист Христо Грозев, споделя в изявление за " Дойче веле " детайлности от изследването, по какъв начин публицистите са получили достъп до персоналните данни на представителите на съветските служби и за какво за отравянето на Навални, както и по-рано на, е употребена отрова от фамилията на " Новичок ".
 Разследване твърди, че вади имената на чиновници на ФСБ, следили Навални, само че той не ги разпознава Разследване твърди, че вади имената на чиновници на ФСБ, следили Навални, само че той не ги разпознава
Bellingcat, Der Spiegel и CNN взаимно проверяваха кои са били тримата чиновници на Федералната работа за сигурност (фСБ), които са сл...
В изявлението Грозев декларира изрично, че чиновници на Федералната работа за сигурност (на съветски ФСБ – бел. ред.) имат отношение към отравянето на Навални, показва БГНЕС.
Според Грозев, става въпрос за " доста изолирана, затворена минигрупа, за която най-вероятно даже доста от техните сътрудници не знаят ". В същото време самият факт, че групата е мощно засекретена, лимитира опцията на нейните членове да координират с други специфични служби работата по изтриване на техните данни. Това е дало опция на проверяващите публицисти да създадат своя разбор на данни за пасажерите в самолетите и на информацията за трафика на мобилните телефони на хипотетичните отровители.
По време на " чувствителни " пътувания, чиновниците на ФСБ не употребяват персоналните си телефонни номера, само че проверяващите публицисти са се възползвали от " небрежността на сътрудниците и от обстоятелството, че те постоянно се обаждаха от персоналните си телефони и по време на работа ", прецизира Грозев.
По отношение на честите обвинявания, че публицистите на Bellingcat сътрудничат с Централно разузнавателно управление на САЩ и други западни специфични служби, което им разрешава да получат достъп до секретните материали, за които пишат, Грозев твърди, че следствията им са транспарантни.
" Ние се стараем постоянно или вътре, или в съпътстващия материал да опишем нашата методология. Ние просто не сме съветски проверяващи публицисти, които употребяват съветските способи. Много се надявам Централно разузнавателно управление на САЩ и останалите служби също да употребяват такива средства, само че не съм уверен в това. Все отново западните страни избират организации, които би трябвало да станат обект на наказания точно въз основата на информацията от своето разузнаване. А ние в хода на следствието открихме попаднали под ударите на наказания съветски институти, които се занимават с създаването на неразрешени химически субстанции под прикритието на неуместни стратегии ", изяснява Грозев. За образец той дава научния център " Сигнал " в Москва и изрази съмнения, че западните разследващи служби не са стигнали до оповестената от публицистите информация.
 Навални прикани Европейски Съюз да глоби олигарсите на Путин Навални прикани Европейски Съюз да глоби олигарсите на Путин
Руският опозиционер Алексей Навални прикани през днешния ден Европейски Съюз да наложи съответни стопански наказания против олигарсите към президента Владимир...
Според информацията на Bellingcat, научният център " Сигнал " поддържа връзка с ГРУ, когато се приготвя интервенция в чужбина, какъвто е казусът със Скрипал, и с ФСБ, когато се възнамерява интервенция на територията на Русия. Освен това чиновниците и на двете спецслужби имат сходни форми на втората си еднаквост, което едва ли се употребява от всички специфични служби, счита журналистът.
При последния стадий на следствието екипът се е обърнал към Алексей Навални с молба да попълни някои " пропуски ", свързани с живота му, с цел да разбере какво е правила групата сътрудници на ФСБ дружно с него в избран миг.
Грозев акцентира, че има несъмнено подобие сред случаите с отравянето на Навални, Сергей Скрипал и българския предприемач. ГРУ и ФСБ са разнообразни групи с друга подчиненост, само че те най-вероятно употребяват едни и същи институти, които създават отровата и им оказват помощ да я употребяват.
Що се отнася до реакцията на съветските управляващи след обявата, Христо Грозев декларира, че се надява на съответна реакция. " Нека ни кажат: не беше по този начин, тъй като нещата се случиха по този метод ". Например, че Александров и Осипов са били там, с цел да оказват помощ на Навални, в случай че нещо се случи. Но единственото, което получихме до момента, е един туит от представителя на Русия в Организация на обединените нации, в който написа: " Как е допустимо Bellingcat да разкрие истината? " Или нещо саркастично. ”
Той съобщи, че екипът има подготвеност да продължи следствието или да внесе корекции в него, в случай че Кремъл каже нещо значително и не се крие. Според него, след оповестеното разобличаване, Кремъл би трябвало да потвърди, че тези съвпадения са инцидентни и да изясни за какво проверяващите публицисти бъркат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР