В разговора носителят на Международната литературна награда Букър казва още,

...
В разговора носителят на Международната литературна награда Букър казва още,
Коментари Харесай

Георги Господинов пред ”Гардиън”: България се люлее на ръба на отпадането от Европейския съюз

В диалога носителят на Международната литературна премия " Букър " споделя още, че " през днешния ден сме европейци и заплахата идва по-скоро от крайната десница ". Това е отговорът му на въпроса дали е останало в днешна България нещо от мрачните времена на комунизма, когато през 1978 година в Лондон е погубен писателят и отстъпник Георги Марков.

Едно от приятните неща да бъда оповестен за пръв път във Англия е, че се срещнах с вдовицата му, споделя Господинов. " Беше доста вълнуващо. Тя ми сподели, че Георги щеше да е удовлетворен да види българска книга да реализира подобен триумф. "

От друга страна, романът му " Времеубежище " е учреден на страха, че Европа няма бъдеще. " Това е чувството, които си мисля, че всички имаме през последните евентуално 10 години - на недостиг на бъдеще. То е като да си на летището и да гледаш по какъв начин на таблото против всички полети се изписва cancelled, cancelled, cancelled. "

Журналистката показва диалога като шерване от българския публицист на неговите политически страхове, съдействали за написването на " Времеубежище ", както и за " отварянето на кутията на Пандора на превърнатата в оръжие носталгия ". Заглавието на публикацията е " Моят разказ дистопия се трансформира в действителност ".

Идеята се въртяла в мислите на Господинов от десетилетие, когато през 2016 година настъпи първо Брекзит, а след това Доналд Тръмп завоюва президентските избори в Съединени американски щати. Той разказва по какъв начин тогава със брачната половинка му гледали в 4 часа сутринта на 9 ноември резултатите от гласуването на американците и когато оповестили спечелилия, тя избухнала в сълзи. " Плачеше за щерка ни. Не искахме това да ѝ се случи и изпитвахме безизходност и беззащитност. "

Когато предишния февруари избухна войната, с екот се върнаха детските ми страхове, продължава да споделя той. " Ученията за дейности при нуклеарна война бяха част от детството ми и когато се появи вероятността от нуклеарни удари в Украйна, първите ми мисли бяха: " Какво да кажа на щерка ми? Не желая тя да живее в подобен боязън. "

В умозаключение публикацията разказва: " Сантименталният шовинизъм също е мощен и идващото от предчувствията в романа, които би трябвало да се осъществен, включва смешен фон, повдигнат към голямо национално знаме. Точно в този миг, споделя Господинов, България се готви да кандидатства за връх на Гинес, като издигне най-голямото знаме на най-високия стълб в света. "

" Миналото не е единствено това, което ви се е случило. Понякога е това, което преди малко сте си представяли ", написа във " Времеубежище ", напомня " Гардиън ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР