София, 29 април 2024 г. – Няколко сдружения на компаниите

...
София, 29 април 2024 г. – Няколко сдружения на компаниите
Коментари Харесай

Лицензираните компании предупредиха за неконтролируем ръст в неле...

София, 29 април 2024 година – Няколко сдружения на фирмите в хазартния бранш, които сплотяват десетки лицензирани оператори в тази сфера, изготвиха общо по плануваните и към този момент утвърдени на първо четене в Народното събрание промени в Закона за хазарта, което към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание.

 

Предложените промени в Закона включват на практика съвсем цялостната възбрана за реклама на
хазарт в медиите и интернет, като на хазартните оператори бе оставена опцията да популяризират посредством билбордове, които са на не по-малко от 100 м от образователни заведения, както и на спортни уреди и на фланелките на спортистите, стига те да не се употребяват от деца.

 

Промените в Закона за
хазарта включват също и възбрана за отваряне на игрални зали в обитаеми места под 5 000 поданици, като сходни обекти може да има единствено в курортите и в радиус от 30 километра от ГККП.

 

Новите членове в Закона плануват и възбрана за игра на нелицензиран уебсайт, възбрана българските финансови институции да реализират заплащания към и от нелицензирани уеб сайтове и вменява на българските интернет снабдители задължението да лимитират достъпа до такива уеб сайтове за своите клиенти. Заложени са и нови наказателни ограничения против нарушителите на новите разпореждания на закона.

 

Във връзка с препоръчаните промени които сплотяват десетки компании, опериращи в областта на
хазарта и притежаващи законно издадени лицензи, излязоха с общо

 

В него, лицензираните
хазартни компании декларират, че чакат препоръчаните промени в Закона за хазарта да имат трайни отрицателни последствия върху приходите в държавния бюджет, върху самите лицензирани уредници на хазартни игри и производители на игрално съоръжение, върху вложенията и заетостта в бранша, както и за българския спорт, медиите  и  обществото като цяло.

 

Операторите акцентират, че най-същественият отрицателен резултат от приемането на по този начин препоръчаните промени е точно действителната заплаха клиентите на лицензираните оператори да са пренасочат към незаконния
хазарт, където липсват всевъзможни регулации и отбрана на потребителите, няма гаранции за съблюдаване на разпоредбите против пране на пари и откъдето няма приходи от налози и такси за страната.

 

Компаниите в посочените асоциации и сдружения подлагат на критика мярката за съвсем цялостна възбрана за реклама на
хазартни игри и оферти като акцентират, че „ опцията за реклама е единственото преимущество на лицензирания оператор пред нелицензирания (нелегалния), предвид на което рекламата на хазарт би трябвало да бъде рационално ограничавана “. Така препоръчаните ограничавания ще доведат единствено до разгръщане на незаконния хазарт, до основни загуби за държавния бюджет и ще изложи потребителите на ненужни опасности, произлизащи от залозите с нелицензирани и необвързани с българското законодателство уеб сайтове и оператори.

 

Лицензираните компании разясняват също, че възбраната на рекламата мощно ще ограничи приходите на редица спортни клубове, федерации и други спортни организации и ще лимитира опциите за намиране на спонсори за уредниците на спортни събития. Не по-малко ще бъде отрицателното влияние на мярката и върху българските медии, които ще изгубят основна част от рекламните си доходи.

 

Операторите също по този начин не са съгласни с мярката в проектозакона, с която се не разрешава откриването и работата на игрални зали в обитаеми места с под 5 000 поданици. Те смятат сходна мярка като голословна и непропорционална. Според операторите в законопроекта липсва какъвто и да е било разбор колко обекти биха били затворени, по какъв начин това ще се отрази на държавния бюджет, какъв брой заети лица ще бъдат изложени на риска да изгубят работата и поминъка си. Предложението на операторите е в случай че сходна мярка бъде въведена, тя да бъде наложена за обитаеми места с население под 1000 или 2000 души, вместо 5000, както е планувано в сегашния законопроект.

 

В умозаключение, лицензираните
хазартни компании в България приканиха депутатите да преразгледат проблематичните моменти в законопроекта и да не бързат предизборно с тяхното гласоподаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР