В проверките на Майчин дом, които Медицински надзор е пренаписал,

...
В проверките на Майчин дом, които Медицински надзор е пренаписал,
Коментари Харесай

Одитите на Майчин дом: Директорът печели и 80 ст./час от всяка кола на паркинга

В инспекциите на " Майчин дом ", които " Медицински контрол " е пренаписал, ясно личат систематичните разлики сред заплатите на личния състав и шефа в държавните лечебни заведения Уволнен от него чиновник е подал сигнал в КПКОНПИ, че шефът на АГ болничното заведение работи на шест места по едно и също време " Майчин дом " няма застраховка за лекарски неточности и има данни за нарушавания в отчитането към здравната каса
Изпълнителната организация " Медицински контрол " (ИАМН) е направилa опит да скрие част от проблемите в най-голямата държавна АГ болница " Майчин дом " и с това да спести възможна отговорност от изпълнителния ѝ шеф проф. доктор Иван Костов, излиза наяве от получените от " Капитал " протоколи от инспекциите на болничното заведение.

През предходната година по заповед на проф. Асена Сербезова болничното заведение беше проверявана от " Вътрешен одит " на министерството, който откри, че шефът е получавал нелегално пари от немедицинските доходи на болничното заведение, имал е прикрит трудов контракт, работил е съвсем еднолично със скъпата роботизирана инсталация и е разпределял средствата за хонорари на личния състав в своя изгода. Докладът беше връчен на служебния министър доктор Асен Меджидиев, който не взе отношение по въпроса. Той изпрати втора инспекция на същия екип на " Вътрешен одит " през март тази година и те рапортуваха, че съвсем всичко е наред. Междувременно Меджидиев изпрати първия одит на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), само че те отхвърлиха да назначат инспекция на проф. Костов.

Новият здравен министър проф. Христо Хинков беше посрещнат от митинг на анестезиолозите в болничното заведение през юни против погрешно систематизиране на средствата за заплати и против уволнението на началничката на клиниката доктор Елена Георгиева. Недоволните лекари бяха изпратили и голям брой сигнали за нередности в болничното заведение до министерството, защото Хинков им беше съобщил, че желае да види едно нарушаване и ще уволни професор Костов, само че не вижда такова. След сигналите министърът назначи инспекция на медицински контрол.
Реклама
Така напрежението в най-голямата българска АГ болница продължава да е съществено, като здравното министерство взима напълно страната на сегашният ѝ шеф.

По информация на " Капитал " истинските отчети и констативни протоколи са съдържали 40 констатации и забележки за " Майчин дом ". Документите обаче са били пренаписани два пъти от управлението на ИАМН след срещите им с министъра на опазването на здравето. Оглавяващият инспекцията, откакто показал на началниците си резултатите.

От финалните разновидности на протоколите от трите инспекции, назначени от проф. Хинков, които " Капитал " получи по реда на Закона за достъп до социална информация, са отпаднали част от констатациите от предходните инспекции, тъй че да няма нито един мотив, който да докара до глоба за проф. Иван Костов.

Въпреки заключенията на ИАМН, че съвсем няма нарушавания, във финалния вид въпреки всичко се удостоверяват доста позволени пропуски, открити от одита, както и нови обстоятелства за проблематични практики в при ръководството на проф. Костов. Прилики и разлики През предходната година вътрешният одит откри, че проф. Костов е получавал непозволено 20% от немедицинските доходи на болничното заведение. Той е траял да прави това и след 1 август 2022 година, когато одитът ги е оповестил за противозаконни и е получавал парите до 1 март тази година. Инспекторите на ИАМН също установяват това, само че не оферират никакви ограничения за възобновяване на сумите или санкция на шефа.
Реклама
В констатациите проверяващите откриват, че изпълнителният шеф продължава да има права и към сегашния миг, по своя преценка, да дефинира спомагателното заплащане на служащи и чиновници от управлението и администрацията (включително и своето), което може да бъде друго от това в общите правила. ИАМН не взима отношение дали има нормативно и морално съображение, което разрешава на шефа да разпределя ДМС единствено по персонална преценка, нито пък предлага някакви дейности по отстраняването на тази неправда. В предходните одити от Министерство на здравеопазването беше посочено, че това е липса на бистрота и гласност, и е неправилно.
Как шефът си взима от паркингаСпоред отчета спомагателните хонорари се образуват от немедицинските услуги като отдаване на площи чартърен, такси за обслужване на контракти, доходи от реклама, доходи от " Училище за родители ", от паркинг-машината, от дезинфекция, от издаване на удостоверения за бащинство, издаване на удостоверения за прецизен час на раждане, доходи от нощувки в почивна станция " Росенец " и други немедицински доходи за съответния месец. Според ценоразписа на болничното заведение справките за прецизен час на раждане и удостоверението за бащинство костват по 50 лв., наличието на бащата по време на раждане се заплаща в размер на 500 лв., административното обслужване на контракти за медицински действия коства 1200 лв., а паркингът е 4 лева на час, като за компании има наем от 100 лв. за месец.
От ИАМН пресмятат по какъв начин професорът си е разпределял несъразмерно високи суми, спрямо останалите медици в медицинския център на болничното заведение и по какъв начин против 5% от прегледите е получавал 45% от приходите на центъра (виж таблицата), в който работят още 48 медици, само че не предлагат смяна в метода на ръководство на центъра, а единствено установяват, че професорът е прекратил контракта си с " Майчин дом - Медицински център ". Преди това, обаче, години наред този контракт е бил цивилен и неопределен, което инспекторите през 2022 година са намерили за затулен трудов контракт, което е неразрешено на шефовете на държавни лечебни заведения. ИАМН не е изследвала договорите на професора.

В отчетите личат и още няколко остарели казуса, по които не е взето отношение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР