В прокуратурата вече има сигнали за изборни нарушения, съобщи главният

...
В прокуратурата вече има сигнали за изборни нарушения, съобщи главният
Коментари Харесай

Иван Гешев поиска убийство от пиян шофьор да се квалифицира като умишлено престъпление

В прокуратурата към този момент има сигнали за изборни нарушавания, заяви основният прокурор Иван Гешев пред публицисти, след конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Той означи, че и за тези избори няма да има взаимен щаб с Министерството на вътрешните работи, макар че има такова условие. Гешев напомни казано от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че няма потребност от обща заповед за сходен щаб. Една такава заповед демонстрира кой защо е виновен, само че ще работим както се постанова, съобщи основният прокурор.

Той добави, че подобен щаб е изработен с ДАНС и за него няма значение дали има заповед за общ щаб, само че е значимо да има взаимоотношение сред институциите, с цел да се предотвратят нередности при изборите.

Гешев изясни, че не е осведомен с настояването на служебния министър на правораздаването Крум Зарков към Конституционния съд за наложително пояснение на реализирания от основния прокурор " контрол на правда ". " Това, което мога да кажа е, че това искане не почива на легални учредения. Видимо не се прави разграничаване сред " контрол на правда ", който реализира основният прокурор върху прокурорите и " контрол на правда ", който могат да реализират останалите прокурори. Принципът на разделяне на управляващите допуска и надзор върху управляващите. Това е част от демократичната страна ", добави Иван Гешев.

По мотив злополуката предходната вечер край София, при която има осем ранени и един умрял, има данни че водачът, провокирал случая, е използвал съществени количества алкохол, уточни Гешев. Той регистрира растеж на закононарушенията, свързани с ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и опиати в стотици пъти. Според Гешев този проблем е доста сериозен и липсва единна политика на страната. Не е работа на неправителствена организация да иззема самодейността и да движи и координира държавните институции, счита основният прокурор. Тъжно е, че страната не си прави работата, уточни той. По думите му " даваме жертви като един местен спор ".

Главният прокурор изрази мнение, че трябват и законодателни промени. Според него, когато става въпрос за ръководство на моторно транспортно средство след приложимост на алкохол и опиати, от което е последвало пътнотранспортно произшествие със гибел и тежки телесни повреди, сходно действие би трябвало да се квалифицира като съзнателно закононарушение и да се санкционира с по-високо наказване.

Пътната сигурност е детайл от националната сигурност. Повече от 10 години сме най-опасната страна за придвижване в Европейски Съюз с дребни изключения, има опасност за националната ни сигурност, уточни ръководителят на УС на Института за пътна сигурност Богдан Милчев. Като аргументи той маркира политическата неустойчивост, неглижиране от институциите като скучен длъжностен ангажимент на пътната сигурност, както и нарушената съгласуваност сред тях. Институциите не си приказват между тях и жертва сме хората, които се движим по тези пътища, добави Милчев.

Според него политическата неустойчивост също е фактор, който въздейства на сигурността по пътищата.

" Корупцията на пътя убива ", сподели още Милчев.

По време на полемиката стана ясно, че по пътищата у нас все още се прави незабавна рехабилитация - замяна на пътни знаци, полагане на маркировка.

На срещата не участваха представители на Министерство на вътрешните работи, въпреки и това да е било дадено. 

Милчев изясни, че е получил персонално удостоверение от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че ще участва на срещата, само че представители на Министерство на вътрешните работи липсваха. " Няма представител на Министерство на вътрешните работи, Демерджиев и екипът му са жертва на политическото опълчване. Обявявам война на политическото опълчване сред институциите ", заяви Милчев. Той уточни, че корупцията ни убива - нито постоянното, нито служебното държавно управление не пожела да извърши одит на пътищата.

" Има действителна заплаха за националната ни сигурност. Ние продължаваме да бъдем най-опасната страна в Европейския съюз за пътешестване по пътищата, с дребни изключения на моменти от страна на Румъния. Зачестилите катастрофи дават ясна причина да заключим, че има действителна заплаха за националната ни сигурност ", съобщи Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

Според него причина за това е, че през последните три години са налице политическата неустойчивост и това води до нарушена съгласуваност сред институциите.

Захари Христов, заместник-министър в Министерство на регионалното развитие съобщи, че към този момент има забележими резултати от тяхната работа. Той изясни, че към този момент разгласяват всичко в уеб страницата на АПИ, с цел да има бистрота. " Първата и огромна крачка към осветляване на бранша - жителите могат да видят кой и какво прави. Всичко ще бъде очевидно. Предприели сме голям брой дейности за сигурност на пътищата ", уточни Христов.

Иво Иванов, ръководител на АПИ сподели, че доста стремително са подхванали дейности за обезпечаване на пътна сигурност. " Сменят се пътни маркировки, пътни знаци, разчистване на мантинели и други действия ", уточни той. Иванов уточни, че АПИ може да оказва въздействие по пътя с тези неща.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР