В продължение на шест поредни години Финландия заема първо място

...
В продължение на шест поредни години Финландия заема първо място
Коментари Харесай

Сису или защо финландците са най-щастливите хора в света

В продължение на шест следващи години Финландия заема първо място в класацията за най-щастлива страна в света. На какво се дължи това, макар че северните страни се славят като негостоприемни поради студения си климат и продължителните часове мрачевина през огромна част от годината?

Според CNBC огромна част от отговора е сису (sisu) – житейска идея, която играе забележителна роля за благополучието на хората и тяхната дарба да поддържат положителна и устойчива настройка.

Сису е разбиране и метод на живот, които са вплетени във финландската просвета от повече от 500 години. Думата може да се преведе като кураж, само че на процедура значи „ да имаш смелостта да продължиш напред пред лицето на несгодите и съвсем невъзможните шансове “.

Експертът по логика на психиката Елизабет Лахти дава три съвета по какъв начин един човек може да включи сису в своята житейска идея пред CNBC.

1. Намерете цел отвън себе си

Според проучвания на психолога Анджела Дъкуърт човек може да издържи доста повече, когато работи за нещо, което способства за света отвън него.

За да събере данни от първа ръка за това по какъв начин се ползват концепциите на Sisu на процедура Елизабет Лахти се включва в 2 400-километров маратон из Нова Зеландия. Тя посвещава бягането си на повишението на осведомеността за фамилното принуждение. По този метод всякога, когато стартира да се усеща изморена или е на ръба да се откаже, тя се обляга на тази си по-голяма цел, с цел да продължи напред.

„ Когато поемате ново предизвикателство или се нуждаете от мощ, с цел да продължите, намерете по-голяма цел, с която да се свържете. Това може да бъде вашето семейство или другари, някой, който ви въодушевява, или идея, която е близка до сърцето ви “, поучава психологът.

2. Увеличете устойчивостта си посредством образование

За да се включи в самодейността, Лахти тренира съвсем всеки ден в продължение на две години. Дори когато не желае да го прави или не е в въодушевление за тренировки. Климатичните условия също нямат значение.

„ Тренировките и подготовката улесняват преодоляването на вътрешния ни сису. Проучванията демонстрират, че тялото ни има скрити запаси, които естествено употребява, когато имаме най-голяма потребност от тях. Така че колкото повече провокираме себе си, толкоз повече придобиваме привички, които укрепват устойчивостта ни “, показва тя.

И при нея се получава. Лахти се концентрира върху дишането за усмиряване на нервната система - тактика, която усъвършенства бягането ѝ и с течение на времето от новак я превъръща в бегач, който изминава сред 15 и 25 километра дневно.

3. Бъдете положителни със себе си и се свържете с природата

Много хора си мислят, че с цел да реализиран триумф, би трябвало да бъдат непреклонно строги по отношение на себе си. Но има ограничаване за това какъв брой надалеч можеш да стигнеш, в случай че не балансираш строгостта със състраданието.

„ Веднъж се контузих по време на подготвителния си интервал. Бях бягал по 50 км дневно в продължение на 12 поредни дни. Трябваше да се запитам дали да се откажа, или да се напъна още повече. Но се стопирах на трети вид: Оставих тялото си да се излекува. Научих се да забавям темпото, което в последна сметка ми оказа помощ по време на същинското съревнование да прекарам повече време, оценявайки хубостта на пейзажа към мен “, споделя Елизабет Лахти, която е посветила кариерата си на проучването на сису, и прибавя:

„ Във Финландия разходките измежду природата са съществена част от нашата просвета. Те ни оказват помощ да намерим вътрешно успокоение и възприятие за благополучие, които ни служат в сложни моменти “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР