В продължение на шест месеца учени и лекари анализират информация

...
В продължение на шест месеца учени и лекари анализират информация
Коментари Харесай

Ето кои органи най-често са мишена на SARS-COV-2

В продължение на шест месеца учени и лекари проучват информация по отношение на нездравословните последници, които нанася на органите в човешкото тяло SARS-COV-2, само че макар повече от 400 хиляди смъртни случая, милиони пациенти и хиляди проучвания и отчети, картината не е изяснена изцяло. Това обобщава нова обява на Би Би Си, представена от news.bg. Медията се базира на изявления в Independent, Los Angeles Times и Mail Online.

Данните, получени от английски откриватели, демонстрират, че главните признаци на болестта могат да се появят, изчезнат и да се появят още веднъж в границите на 30 или повече дни, което е видимо по-дълго от формалния двуседмичен интервал, който е посочен от специалисти на Световната здравна организация (СЗО). А за някого заболяването може да значи единствено началото на дълга и мъчителна битка с вируса, която може да се трансформира в нов „ посткоронавирусен синдром “.

Според авторитетното списание Science, този ковид „ прави неща, които никоя болест, известна на човечеството, не е правила “.

Докато управляващите подхващат една мярка след друга в опит да спрат разпространяването на инфекцията и лекарите (напразно) потърсиха лекарство или ваксина, която може да преодолее заболяването, научихме за ковид всички нови детайлности и визията ни за него се промени в някои аспекти.

В началото изглеждаше като постоянно срещано респираторно заболяване като ТОРС или птичи грип, само че по-късно се оказа, че коронавирусът (официалното му име е SARS-CoV-2) може да засегне белите дробове, мозъка, назофаринкса, очите, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и червата, т.е. безусловно всички жизненоважни органи.

Има още един значим въпрос: Може ли вирусът на SARS-CoV-2 да остане в човешкото тяло в положение на покой и няма ли да се прояви под някаква форма след няколко години?

В това няма да има нищо изненадващо, споделят лекарите, тъй като са известни вируси, които се държат по този метод. Например, откакто човек е прекарал варицела, херпесният вирус, който го е предизвикал, не изчезва на никое място, той може умерено да се скрие десетилетия и по-късно, в случай че е належащо, води до мъчителен херпес зостер.

А вирусът, който предизвиква хепатит В, може да докара до рак на черния дроб след доста години.

Дори вирусът Ебола, открит доста месеци по-късно при оживели пациенти в очната течност, след това предизвиква слепота при 40% от инфектираните.

Ето за какво, поради обстоятелството, че SARS-CoV-2 избира белите дробове, лекарите подозираха, че точно там вирусът може да провокира необратими промени.

Докато лекарите се пробват да оценят вредите, породени на разнообразни органи на пациенти, които са имали Covid-19, те се сблъскват с доста предстоящ проблем: хората, страдащи от болести на белите дробове, сърцето, бъбреците или кръвта, като предписание, стават първите жертви на ковид. В техния случай болестта най-често протича тежко.

Едно обаче е ясно: когато признаците на зараза стартират да се демонстрират, функционалностите на доста органи се нарушават, а отводът на един води до отвод на останалите.

Острият инфекциозен развой води до инсулти и инфаркти.

Усложненията на сърдечно-съдовата система не са присъщи единствено за Covid-19. Много вирусни болести могат да причинят миокардит. И макар че множеството пациенти се възвръщат, при някои увреждането на сърдечния мускул е необратимо. При ковид обаче се стига до аритмия и нарушение на кръвообращението и зной.

Много вирусни болести могат да причинят миокардит. И макар че множеството пациенти се възвръщат, при някои увреждането на сърдечния мускул е необратимо.

Освен това Covid-19 въздейства отрицателно на самата кръв. При 38% от 184 пациенти с ковид, които са били на интензивно лекуване в Холандия, е открито нараснало съсирване на кръвта и съвсем една трета от тях са посочили кръвни съсиреци.

Въпреки че коронавирусът визира най-вече белите дробове, при някои пациенти инфекцията се популяризира и в бъбреците.

При пациенти с остра бъбречна непълнота рискът от гибел е бил 5 пъти по-висок, в сравнение с при елементарните пациенти с ковид.

От 214 пациенти, изследвани с Covid-19, една трета демонстрира неврологични признаци, в това число замаяност, главоболие и когнитивно увреждане.

Засега учените се чудят единствено какво е предизвикало тези признаци.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР