В продължение на повече от десетилетие китайските политически и корпоративни

...
В продължение на повече от десетилетие китайските политически и корпоративни
Коментари Харесай

Китайската икономическа експанзия в Европа

В продължение на повече от десетилетие китайските политически и корпоративни водачи оглеждат земното кълбо с видимо бездънни портфейли в ръка. От Азия до Африка, Съединени американски щати и Латинска Америка, резултатите мъчно могат да бъдат подценени, защото Китай се самоопределя като нова международна мощ. По-малко прочут е разширяващ се отпечатък на Китай в Европа, написа Bloomberg в собствен коментар.

На Стария континент Китай е купил или вложил в активи на стойност минимум 318 милиарда $ през последните 10 години. Придобити са 360 компании, измежду които италиански производител на гуми, немска компания за произвеждане на роботи за промишлеността, швейцарска компания за хранителни артикули. В листата са четири летища, шест пристанища и даже 13 професионални футболни тима.

Обемът и характерът на някои от тези вложения, от сериозна инфраструктура в Източна и Южна Европа до високотехнологични компании на запад, повдигнаха алено знаме на ниво Европейски съюз. Лидерите, измежду които са и немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, упорстват за обща тактика за управление на бързия прогрес на Пекин в района.

Не всички обаче са удовлетворени от тази самодейност.

Пример е Лондон, където мащабът на китайската икономическа активност е най-очевиден. В най-престижни бизнес-райони на английската столица Китай има 10 небостъргача. Най-голяма угриженост за напредъка на Пекин показват страните, в които китайският капитал е най-активен. Сред тях са Англия, Германия, Франция и Италия. Те поддържат напълно европейската система за следене на китайските действия. Най-големите покупко-продажби обаче засягат "периферията " - да вземем за пример Гърция, където Китай е придобил най-голямото комерсиално пристанище на Пирея. Португалия и Кипър също не са склонни да разкриват информация за дейностите на китайските вложители на тяхната територия, тъй като считат, че тя ще се прогони по този начин нужните им финансови вложения от чужбина.

"Парите отиват там, където са подготвени да одобряват. Докато в Европа не се вкара механизъм за надзор на вложенията както в Съединени американски щати и Австралия - това ще остане желан обект на китайските вложения ", споделят специалисти.

От 2008 до 2018 година повече от 670 китайски юридически лица, в това число от Хонконг, са вложили в Европа. 100 от тях са държавна благосъстоятелност, като цяло покупко-продажбите им са за към 162 милиарда $ - 63% от общата сума. Прибавете към това обстоятелството, че границите сред частните и държавните предприятия в Китай са доста неразбираеми и ще видите, че транзакции, в които вземат участие формален Пекин, ще бъдат още по-високи. В същото време, съдейки по към този момент оповестените проекти, Китай и не мисли да лимитира вложенията си в Стария континент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР