В продължение на много години най-популярните развиващи се пазари в

...
В продължение на много години най-популярните развиващи се пазари в
Коментари Харесай

Русия вече не е достъпна за инвеститорите. Кой ще я замести?

В продължение на доста години най-популярните разрастващи се пазари в света образуваха така наречен група BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Но като се има поради, че Русия към този момент не е пазар, до който западняците имат достъп след нашествието в Украйна, вложителите евентуално ще би трябвало да диверсифицират вложенията си, написа CNN.

Няколко огромни оператори на борсови показатели в Съединените щати отстраниха съветските акции от своите артикули. Търговията с книжата на няколко водещи съветски компании, регистрирани в Съединени американски щати, като търсачката Yandex и телекомуникационния MTS, е спряна.

А Московската фондова борса е затворена от 25 февруари - деня след нашествието в Украйна.

По всяка възможност Русия няма скоро да бъде включена в портфейлите на водещите капиталови фондове на разрастващите се пазари. За вложителите остава опцията да преглеждат опциите във всяка страна поотделно.

Ако би трябвало да се придържаме към акронимите, прекъсването на съветския фондов пазар всъщност трансформира BRICS в BICS. Може ли обаче тази смяна да остане за непрекъснато?

Много анализатори си задават този въпрос, тъй като връщането на Русия на капиталовата карта няма да е нито елементарен, нито къс развой. Особено при неналичието на ликвидност, която се следи сега.

Според специалистите, представени от CNN, някои вложители може да стартират да търсят други нововъзникващи пазари, които да заменят Русия, да вземем за пример Тайван или Южна Корея. Така BRICS може да се трансформира в TICKS (Тайван, Индия, Китай, Южна Корея и Южна Африка).

Полша, Турция и Мексико също са завладяващи за капиталовата общественост, както и Филипините, и Индонезия.

От друга страна, всеки разрастващ се пазар в Европа, да вземем за пример Полша, по своята същина е рисков поради географската си непосредственост с Русия и Украйна. Така че някои страни от Централна и Източна Европа може да се окажат не чак толкоз атрактивни за западните вложители.

Има и специалисти, които настояват, че вложителите стартират да преглеждат по-детайлно обособените компании на нововъзникващите пазари, а не толкоз страните, в които оперират.

Безпокойството на пазарните участници във връзка с Украинската рецесия беше налице още след анексирането на Крим през 2014 година И още тогава "пейзажът " на разрастващите се пазари се промени и част от капиталовите потоци към Русия бяха пренасочени. Сега просто се доближава кулминационната точка на този развой.

Към момента надали има човек, който може да предвижда даже с минимална акуратност по кое време акциите на съветските компании още веднъж ще станат част от портфейлите на институционалните и самостоятелните вложители. Още повече, че фондовата борса в Москва остава затворена за трета поредна седмица.

Но в това време е ясно, че пазарът нормално не търпи вакуум и неналичието на тези активи сигурно ще бъде запълнена от включването на други. А това значи, че "състезанието " на разрастващите се пазари за интереса на интернационалните вложители към този момент е в ход.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР