В продължение на години защитниците на идеята за четиридневна работна

...
В продължение на години защитниците на идеята за четиридневна работна
Коментари Харесай

Испания въвежда 4-дневна работна седмица

В продължение на години бранителите на концепцията за четиридневна работна седмица настояват, че компресираният график може да докара до повече продуктивност и по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот – вероятност, придобила нов колорит в някои страни на фона на пандемията от Covid-19, която докара до фрапантни промени в метода на работа.

Привържениците на четиридневна работна седмица настояват, че позволяването на повече хора да работят по-малко часове може да способства доста за справяне с високите равнища на безработица, които изтезават толкоз доста страни в изискванията на пандемия. Много от бизнес водачите са по-малко въодушевени от съкращаването на часовете, без да се понижават заплатите и тук идва разновидността страната да покрие част от разноските.

Испания е на път да разбере от първа ръка дали това работи. Страната е подготвена да стане първата, която опитва с 32-часова работна седмица.

По-краткият престой на работното място няма да се отрази в заплащането.

Иновацията се планува от пилотен план, детайлностите за който не са изцяло разяснени. Инициатор е лявоцентристката партия Mas Pais, подкрепена от управляващите. Всички заинтригувани компании ще могат да вземат участие в опита и да преминат към 32-часова работна седмица. Служителите ще запазят 100% от заплатите си през първата година, след което се планува вероятно понижаване на държавната дотация. Разходите ще бъдат покрити на 100% през първата година, на 50% през втората година и 33% през третата година.

Пилотната стратегия има за цел да понижи риска на работодателите, като държавното управление ще компенсира разликата в заплатата, когато служащите преминат към четиридневен график. Според Mas Pais по-дългите часове не водят безусловно до по-висока продуктивност и сега се водят договаряния с държавното управление, с цел да се схванат точните детайлности за съглашението.

" Испания ще бъде първата страна, която ще предприеме тестване с подобен мащаб. Пилотен план като този не е подхванат на никое място по света ", сподели Хектор Техеро от Mas Pais пред " Гардиан ".

Очаква се опитът да коства към 50 милиона евро (59,5 милиона долара) и да продължи три години.

Въпреки че натискът за четиридневна работна седмица към този момент набираше поддръжка и преди пандемията, радикалната смяна на офисния живот направи концепцията по-примамлива за политиците по целия свят. През май 2020 година министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предложи работодателите да помислят за прекосяване към четиридневна седмица, " в случай че това е нещо, което би работило ".

За родителите, жонглиращи с грижи за дребни деца, даже общоприетата 40-часова седмица може да бъде затормозяваща. Преминаването към 32-часова работна седмица би означавало " слагане на психологичното здраве в центъра на политическия дневен ред ", написа Иниго Ерехон, водач на Mas Pais, в Туитър през уикенда.

Големи корпорации като Microsoft и Shake Shack са опитали с четиридневни работни седмици в предишното, само че пилотната стратегия на Испания би била доста по-мащабна. От Mas Pais пресмятат, че бюджетът би трябвало да е задоволителен, с цел да може да вземат присъединяване към 200 компании.

Това значи, че от 3000 до 6000 служащи ще имат по три постоянни почивни дни в седмицата.

Освен че по-кратката работна седмица покачва продуктивността и усъвършенства психологичното здраве на служащите, тя също е удобна мярка за битката с изменението на климата. Коронакризата пък изостри проблемите към салдото сред професионалния и персоналния живот.

Левите партии в Испания, където през 1919 година 44-дневна стачка в Барселона трансформира страната в една от първите в Западна Европа, въвела 8-часовия работен ден, се застъпиха за концепцията.

Идеята за 4-дневна работна седмица въпреки всичко не беше добре призната от някои работен организации, защото съгласно тях е ''лудост'' да се вършат такива опити в страната, която изживява най-тежката криза след Гражданската война. Според тях излизането от рецесията изисква повече работа, а не по-малко.

 
България: най-хубавата страна в Европа за работа на дами
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР