В продължение на десетилетия тръбопроводът Дружба доставя петрол от Русия

...
В продължение на десетилетия тръбопроводът Дружба доставя петрол от Русия
Коментари Харесай

Руският газ се превръща от актив в проблем за Германия

В продължение на десетилетия тръбопроводът " Дружба " доставя нефт от Русия до Европа, топлейки немски домове даже в най-мрачните дни на Студената война.

Но нов водопровод, който ще придвижва газ непосредствено от Русия до Германия под Балтийско море способства доста по-малко за дружбата, забивайки чеп сред Германия и нейните съдружници и основава главоболия на канцлера Ангела Меркел, написа Reuters.

За президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп " Северен поток 2 " е " отблъскващ " газопровод, който ще ускори зависимостта на Германия от съветската сила. Украйна, която се бори против подкрепяните от Кремъл сепаратисти, се опасява, че новият газопровод ще разреши на Русия да я отреже от доходоносния и стратегически значим бизнес с преноса на газ.

Всичко това се случва в извънредно неуместен миг за Меркел. Предвид отслабването на трансатлантическия съюз и възходящата световна роля на Русия и Китай, тя призна, че Германия би трябвало да поеме по-уверено ролята на политически водач в Европа.

" Глобалният ред е под напън. Това е предизвикателство за нас. Отговорността на Германия нараства; Германия има още работа ", сподели Меркел предишния месец.

През април тя за първи път одобри, че съществуват " политически съображения " за " Северен поток 2 " - план, който до тогава описваше като комерсиално начинание.

Повечето европейски страни желаят Германия да прави повече, с цел да разшири европейското въздействие и да пази източните съседи, които са нервни поради съветската експанзия.

Но да се остави Русия да продава газ на Германия, заобикаляйки Украйна, прави тъкмо противоположното, лишавайки Киев от приходите от преноса. То прави Полша и балтийските страни по-уязвими от намаляването на доставките на газ.

" Цената би била още по-голяма загуба на доверие от страна на балтийските страни, Полша и Украйна ", отбелязва Родрих Кийзеветер, съпартиец на Меркел и член на парламентарната комисия по външни работи.

" Ние германците, постоянно споделяме, че задържането на обединяването на Запада е нашият " център на тежестта ", само че съветският метод съумя да изтегли Германия, най-малко във връзка с енергийната политика, от тази западна взаимност ", изяснява немският народен представител.

Множество специалисти настояват, че бизнес въпросът за " Северен поток 2 " е тъничък. Друг водопровод към този момент свързва Русия и Германия под Балтийско море. " Северен поток 2 " ще удвои потенциала, само че бъдещото търсене е нестабилно.

От друга страна, немската промишленост харесва всичко, което ще й обезпечи по-евтина сила.

Социалдемократите, които са съдружни сътрудници на Меркел и водещите гласове в Германия, призоваващи за спогодителен метод към Русия, също поддържат самодейността.

Въпросът раздели политическата класа в Берлин. Двете партии се схванаха в съдружните си договаряния по-рано тази година да се ангажират с тръбопровода, само че не го изложиха в писмена форма.

Русия може да удвои износа на газ за Европа през съществуващите украински тръбопроводи, без да строи новия газопровод, твърди Маргарита Асенова, анализатор в Центъра за разбор на европейската политика, която е сериозна към " Северен поток 2 ".

Но макар съпротивата на европейските сътрудници, от Вашингтон и от партията на Меркел, противоречивият газопровод продължава. Дипломатическите упоритости на Германия са осуетени от бруталната бизнес логичност на плана.

Новата източна политика

От друга страна, планът има мощната поддръжка на " Газпром ", съветския държавен енергиен колос, който е притежател на компанията, проектираща " Северен поток 2 ". Нейният началник Матиас Варниг, някогашен източногермански разузнавач, претрупан със задачата да рапортува за западногерманския бизнес, е считан за един от най-големите лобисти в Берлин.

Тръбопроводът е част от мрежата от планове, спонсорирани от Кремъл, явно предопределени да заобиколят Украйна, най-голямата и най-проблемната от страните от някогашния Източен блок. Сред тях е и " Турски поток ", който пресича Черно море, с цел да заобиколи Украйна на юг.

Германските депутати настояват, че Варниг е дал отговор на техните скептични питания за плана, обещавайки да показа опасенията им непосредствено на съветския президент Владимир Путин. Това ускорява чувството, че тръбопроводът обслужва стратегическите ползи на Кремъл.

Но за " Газпром " планът има смисъл: директното прекосяване през страна, с която Русия е в необявена война, е рисковано и все по-ненадеждно, защото украинските тръбопроводи от руската ера остаряват.

Германия и Европейският съюз се пробват да посредичат за съглашение сред Москва и Киев, с цел да запазят газа, преминаващ през Украйна, когато актуалният контракт за пренос изтече през 2019 година Критиците считат, че това значи, че европейските консуматори ще заплащат дотация, с цел да запазят Украйна на повърхността.

В редиците на немските социалдемократи благосклонностите към " Северен поток 2 " са мощни. Последният канцлер на партията Герхард Шрьодер бе назначен на висши позиции в съветски енергийни компании след приключването на мандата му и счита Путин за непосредствен другар.

За доста хора от поколението на Шрьодер, съдействието с Русия е в духа на " новата източна политика " - геополитическата идея на някогашния канцлер от социалдемократите Вили Бранд, който се опълчи на скептичния Вашингтон, с цел да протегне ръка на Източния блок, което в този момент се счита за въведения към края на Студената война.

Но по-младото потомство в партията, постоянно критикуващо връзките на Шрьодер с Кремъл, е по-предпазливо.

Германия е обвързана с Русия посредством десетилетно съдействие в региона на енергийните доставки, само че тя би трябвало да предложи нещо и на западните си съдружници, считат по-младите политици.

Това съдействие изминава дълъг път: предходната седмица Меркел бе хазаин на съветския външен министър Сергей Лавров в Берлин. Той бе съпроводен от началника на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов, който получи възбрана да влиза на територията на Европейски Съюз, откогато Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година

Поддържането на връзки с Кремъл е известно в Германия, където съгласно социологическите изследвания хората са по-добре настроени към Русия, в сравнение с в съвсем всяка друга страна. Но политиците все по-често се питат дали Германия не заплаща прекомерно висока цена за това, изгубвайки същността си. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР