В преследването на успеха хората често се вторачват в изумителни

...
В преследването на успеха хората често се вторачват в изумителни
Коментари Харесай

Той загуби 100 хил. долара в 3 стартъпа, но провалът не го сломи

В преследването на триумфа хората постоянно се вторачват в изумителни образци за предприемачество, пробвайки се да ги имитират.
Понякога обаче може да бъде доста ползено просто да погледнем на другата страна – към тези, които не са съумели в опитите си за създаване на добър бизнес.
Брайън Лонг е от втората група бизнесмени. Правилото, а не изключението. Един от тези 9 бизнесмени на всеки 10, които се провалят. Разликата е, че Лонг познава неуспеха прекомерно добре, защото несполучливите му планове надалеч не са един и два.
За отличен студент, какъвто е Лонг, тази равносметка може да е съкрушителна. Достатъчна, с цел да си събере багажа и да се върне назад на работното си място като инженер.
Но младежът въобще не се усеща по този начин, защото неуспехите са го предиздвикали да гледа по друг метод на неудачите.
Всичко почнало, когато Лонг стартирал първата си компания. Годината била 2010 година и 32-годишният тогава бизнесмен тъкмо приключил своята MBA степен. Той решил да приложи просветителния си триумф в деяние и основал Big Life Treats – пробна компания за дарове.
„ Бях в цялостен стелт режим. Направих всичко, което моята MBA степен ме е учила да правя”, споделя той пред CNBC. За две години Лонг вложил 120 хиляди сингапурски $ (около 88 хиляди щатски долара) от личните си спестявания в компанията и построил екип от чиновници.
Тъмни облаци обаче надвиснали над бизнеса, защото Лонг се разделил със съоснователя на плана и изнемогвал под тежката конкуренция от страна на компанията Groupon. Бизнесът му не съумял.

„ Мислех, че ще съм доста разстроен”, споделя Лонг, който разказва себе си като „ затулен учен”. На идващия ден той попитал „ чичко Google” за съвет и попаднал на книга, която го предизвикала да промени отношението си към нещата.
Кинигата била озаглавена „ Слабият стартъп” с създател Ерик Рийс, като посочвала, че бизнесът изисква непрекъсната самоанализа и акомодация.
„ Осъзнах, че не би трябвало да се предавам. Трябва да се съсредоточа върху въпросите за какво се провалих и какво би трябвало да променя”, споделя Лонг, който в този момент е на 40 години и живее в Сингапур с жена си и трите си деца.
„ Човек би трябвало да се научи да подхожда неутрално. В края на краищата, триумфът и неуспехът съставляват просто данни и в случай че човек не може да ги оцени, те стават безполезни. Ако съумеете, не би трябвало да се вълнувате; в случай че се неуспехите – не би трябвало да се натъжавате. Трябва да питате „ защо” и в двата случая”, споделя Лонг.
Така предприемачът решил да послуша тези препоръки и да опита още един път.
Този път, вместо да скача непосредствено в дълбокото и да влага съществени средства, Лонг решил да последва метода на Рийз „ създай, мери, учи”.
Той основал базов уебсайт, който представлявал клонинг на платформата за фрийленсъри TaskRabbit, след което я направил налична за консуматори в очакване на противоположна връзка.
За по-малко от 2 месеца Лонг осъзнал, че няма пазар за сходни услуги в Сингапур и прекратил плана.
Брайън изгубил този път към 1000 сингапурски $, изхарчени „ най-много за кафе”.

Така пристигнал мига за третия му опит. През 2015 година той станал съосновател на Stacck - информационна система, предопределена за заведения за хранене. Бизнесът съумял да набере вложения в размер на 1.7 млн. сингапурски $, да построи екип. Лонг получил заплата от личен бизнес за първи път в живота си.
„ Учех се бързо и построих познание”, споделя той.
В процеса Лонг достигнал до отговор на един от най-важните въпроси за всеки бизнесмен – тайната на сполучливия бизнес е екипът и навременното взимане на решения.
Две години по-късно обаче, съоснователят на Stacck си намерил друга работа. Лонг не съумял да откри уместно попълнение за екипа си, като решил, че най-хубавата му алтернатива е да редуцира разноските и да продаде бизнеса.
По думите му, всичко това го предиздвикало да осъзнае какъв брой значим е екипът и вярното взимане на решения. Според него, тези 0.01%, които успояват, преди всичко разполагат с добър екип и вярна преценка.
Лонг съумял да генерира дребна облага от продажбата на третия си бизнес план. През последните 6 месеца той работи на цялостен работен ден по финтех планове за компанията Citibank.
Това обаче не е пречупило духа му. Нещо повече – с насъбрания опит от неуспехите, Лонг счита, че се намира в доста добра позиция да опита още един път да сътвори личен бизнес.

Така посредством своята нова платформа за менторство на име Unaverage, предприемачът се надява да промени визиите за триумф и неуспех, като окуражи 2020 младежи да си слагат и реализиран 2020 цели до 2020 година Той възнамерява да монетаризира услугата посредством спонсорство и членска такса, като ще продължи да работи на половин ден в Citibank.
“Много хора гледат на неуспеха като на последна точка, само че той ви води до същата вртата, зад която се крие триумфът. Излезте, само че по-късно се обърнете и ще видите, че написа „ Вход”, прибавя Брайън Лонг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР