В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали

...
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали
Коментари Харесай

Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване

В преходите сред сезоните постоянно осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко кг. Това се случи и при мен и беше извънредно време да се взема ограничения. Като човек, който не е обожател на строгите диети, избирам да отстранявам най-малко малко време за спорт. Оказва се, че не е толкоз мъчно, колкото допусках, че ще бъде първоначално. Заложих на кардио тренировките.

Какво съставлява кардио тренировката?

Това, най-общо казано, са извършения, които натоварват сърцето. Може да бъде бягане, каране на колело, даже скачане на въже или танци. Идеята е сърцето да бие учестено и пулсът да се увеличи. Тренировката във фитнес залата не постоянно е кардио, тъй като там могат да се вършат и силови извършения – да вземем за пример с гирички или уреди с тежести. Силовите извършения укрепват мускулатурата, само че не провокират горене на мазнини. Кардиото е пламенно и е най-интензивната част от фитнес програмата, само че може да бъде част от всекидневието ни отвън залата.

Защо са потребни за мен кардио тренировките?

Кардиото тренира сърцето, което си е мускул.За всеки новак в спорта, кардиото звучи ужасно и трудно. Повечето хора, които не спортуват постоянно, нямат добра устойчивост и се задъхват, даже при най-малкото натоварване, като тичането, с цел да заловен рейса заран.

Хората, които спортуват постоянно и са в добра форма, имат. Така сърцето не се претрупва, а бие отмерено, без значение дали качваме стълби, или се разхождаме в парка.


Кардио и за майки с дребни бебета - няма нищо невероятно

Тютюнопушенето мощно не се предлага при кардио, това може да е моментът да откажем цигарите. То утежнява резултатите, тъй като пречи на естественото дишане и свива кръвоносните съдове. Кислородът не доближава и човек се задъхва доста по-бързо.

Кардиото ще ни помогне да се усещаме в действителност добре в кожата си - живи и енергични. Това е най-бързият път към красиво и хармонично тяло, тъй като кардиото в действителност изгаря калории. За предпочитане е да се отслабва със спорт, тъй като строгите диети имат йо-йо резултат, също така кожата увисва, появяват се стрии. Храненето постоянно обаче би трябвало да съпътства спорта, не трябва да забравяме това.

При кардиото отслабването става последователно и по-бавно, а резултатите са трайни. Освен това ще се усещаме тонизирани и в мир със себе си. Диетите нормално са изнервящи, усещаме се гладни и мъчно преодоляваме мисълта, че дадена храна ни е неразрешена. Ако постоянно вършим кардио, сами ще видим по какъв начин и храненето се трансформира - по-леко и в темп.

С кардио тренировки има щедро потене, а с помощта на него ще изхвърлим ненужната сол от организма, както и токсините.

И още малко значими обстоятелства

При кардиото значимото е да има неизменност. Разбира се, това важи за всичко в спорта, само че в случай че не вършиме кардио упражненията си постоянно, резултатът се губи. Не бива да има повече от 48 часа период сред две тренировки. За начинаещи три пъти седмично е добър вид. Натоварването би трябвало да се съобрази с възрастта. За хората на 20-30 години оптималният пулс би трябвало да бъде 190-200 удара в минута. При хората на към 40 годишна възраст оптималният пулс не трябва да надвишава 180, а при 50-годишните – 170. При прекомерно ниска активност, тренировката няма резултат, а при прекомерно висока се натоварва сърцето.

Можем елементарно да измерваме пулса си по няколко метода. Единият е с пулсомер, най-често това е часовник, който се поставя на китката и демонстрира какви са стойностите на пулса ни. Лесно е за приложимост, а и има бюджетни разновидности на тези часовници. Другата ни опция е да броим ударите на сърцето. Нужен ни е елементарен часовник, по който засичаме 10 секунди. През това време би трябвало да броим ударите на сърцето, а по-късно ги умножаваме по 6. Така разбираме какъв брой е пулсът ни за 60 секунди. Някои смарт телефони могат да мерят пулса, само че би трябвало да имат специфичен датчик за това, както и конфигурирано приложение. Ако вършиме кардио във фитнеса, помолете инструктора да ви покаже къде да следите пулса си. Модерните уреди, като пътечки и велоергометъри, също мерят пулса.

Продължителността на тренировката е варираща, сред 15 и 60 минути, като оптимално тя продължава 25 минути. Можете да загреете със стречинг (разтягане), а по-късно да вършиме упражнението с мудни темпове най-малко 2-4 минути.

Тренировките са най-ефективни заран на гладно, тъй като тогава метаболизмът е най-бърз. Не бива да хапвате незабавно след подготовка, даже да изпитвате мощен апетит, тъй като тялото продължава да гори още калории. Хубаво е да останете гладни още към половин час.

Ако нямате опция да вършиме кардио заран, правете го, когато имате време. Важното е да са минали най-малко два часа от последното хранене. Не забравяйте и хидратацията. Носете със себе си и пийте постоянно на дребни глътки.

Не забравяйте, че би трябвало да ви е прелестно. Ако изпитвате безсилие и нямате мощ, евентуално се претоварвате. Спортувайте за наслаждение, с цел да живеете в мир с тялото и душата си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР