В празничния концерт, посветен на 60-годишнината на именития български баритон

...
В празничния концерт, посветен на 60-годишнината на именития български баритон
Коментари Харесай

Именитият баритон Александър Крунев чества 60-годишнина на бургаска сцена

В празничния концерт, отдаден на 60-годишнината на именития български баритон Александър Крунев, на 27-и април, четвъртък, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера, благосъстоянието на своите тембри и прочувствено наличие в отлично подбраната музикална стратегия, в театрално партньорство с огромния български артист, ще показват: сопраните Йоана Железчева и Станислава Момекова, тенорите Андрея Мирчев, Валерий Георгиев, Даниел Дамянов и Яни Николов, баритонът Бранимир Недков и басите Делян Славов, Диман Панчев и Ивайло Джуров.

Блестящият набор от определени вокални творби, в осъществяване на солистите на Държавна опера – Бургас и гост-солистите, ще бъде показан под съпровода на оркестъра и хоровия състав на Държавна опера – Бургас. Диригент на огромното събитие, в което ще прозвучат арии и ансамбли от международната оперна литература, ще бъде маестро Деян Павлов – чест и мечтан посетител на бургаска сцена, концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас – Ваня Златева, диригент на хора – Невена Михайлова.
-->
Маестро Деян Павлов ще има достойнството да дирижира впечатляващата стратегия, представяща шедьоври от креативната съкровищница на някои от най-изпълняваните композитори.

В залата на Бургаската опера на 27 април в концертния театър „ Александър Крунев и другари “ ще прозвучат: „ Пролог “ от операта „ Палячи “ от Руджиеро Леонкавало, Ария на Манрико и Дует на Леонора и Граф ди Луна из операта „ Трубадур “ от Джузепе Верди, Ария на куклата Олимпия “ из „ Хофманови разкази “ от Жак Офенбах, Ария на Дон Базилио / “Ария на клеветата “/ из „ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини, Дует на Дон Паскуале и Малатеста “ из операта „ Дон Паскуале “ и Ария на Алфонсо из операта „ Фаворитката “ от Гаетано Доницети, „ Рондо на Мефистофел “ из операта „ Фауст “ от Шарл Гуно,„ Ария на Захария “ из „ Набуко “ от Джузепе Верди, Дует на Атила и Ецио из операта „ Атила “ от Верди, Дует на Джилда и Риголето из операта „ Риголето “ от Верди, белкантовата песен „ Каста Дива “ от операта „ Норма “ от Винченцо Белини, „ О, sole mio! ” от Едуардо ди Капуа, както и известни италиански и испански канцонети – „ Funiculi funicula “, „ Гранада “, Мамма “, „ Amapola “ и други

Бравурен край на празничната церемония ще бъде емблематичната „ Наздравица “ от операта „ Травиата “ от Джузепе Верди, в която на сцената кода на вечерта ще слагат всички солисти и хорови актьори, взели участие в церемония вечерта, несъмнено, дружно с „ виновника “ за тържественото събитие – Александър Крунев. Изтъкнатият баритон – солист на Държавна опера – Бургас, се показа с извънреден триумф пред многочислена аудитория в края на м. март т. год. на бургаска сцена в една от коронните си функции – на тъжния шут Риголето в едноименната опера от Джузепе Верди, в която се е превъплъщавал над 100 пъти. Зад диригентския пулт бе Матей Поп от Румъния /гост/. Крунев има в репертоара си незабравим набор от облици, които пресъздава със забележителна зрялост, изчерпателност, артистизъм, непоклатимост и брилянтно вокално майсторство.

Билети за концерта „ Александър Крунев и другари “ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “ – работи и в събота/, в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/operen-kontzert-05w86 и Eventim - 

.

За Александър Крунев, солист на Държавна опера – Бургас:

Завършва СМУ „ Любомир Пипков “ – София, компетентност „ пеене “, а по-късно – ДМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален възпитател е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в дребни функции в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „ Травиата “, режисура на Държавна опера – Пловдив.

Оттогава до през днешния ден репертоарът му е нараснал със седемдесет функции. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в „ Отело “, граф ди Луна в „ Трубадур “, Ренато от „ Бал с маски “, Маркиз Поза в „ Дон Карлос “, дон Карло в „ Ернани “, дон Карло в „ Силата на ориста “ от Верди, в оперите на Пучини – барон Скарпия в „ Тоска “, Шарплес в „ Мадам Бътерфлай “, Пинг в „ Турандот “, Леско в „ Манон Леско “, Марсел в „ Бохеми “, репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от „ Севилския бръснар “, Тадео в „ Италианката в Алжир “; в операта на Леонкавало „ Палячи “ извършва функциите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е прочут като Дон Жуан, Алфио от „ Селска чест “, в „ Хофманови разкази “ е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и лекар Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от „ Лучия ди Ламермур “, Малатеста от „ Дон Паскуале “. Изпълнител на кантатно-ораториални творби – „ Кармина Бурана “ на Карл Орф, „ Реквием “ на Моцарт, „ Симфония №9 “ на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 година е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир.

Носител на премия „ Златно перо “ за достижения по случай Деня на славянската книжовност и просвета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР