В правителството има две противоположни крила, които имат различни позиции

...
В правителството има две противоположни крила, които имат различни позиции
Коментари Харесай

Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Войници на НАТО ще са тест за стабилността на кабинета?

В държавното управление има две противоположни крила, които имат разнообразни позиции във връзка с Русия. Едното се съставлява от премиера, който е прозападно и проамерикански надъхан, подкрепено от Демократична България. Другото, е съставлява от Българска социалистическа партия, президента Румен Радев, военния министър Стефан Янев. Не е ясно каква е позицията на Слави Трифонов. Това съобщи пред Lupa.bg Тихомир Безлов, основен специалист Програма „ Сигурност “ в Център за проучване на демокрацията.



„ Военният министър в края на предходната година излезе с позиция на страница си във Facebook, като сподели, че е срещу да разположат бойци на НАТО на българска територия. Кирил Петков остро се опълчи и съобщи, че България е правилен съдружник на НАТО и ще изпълняваме контракта си с Алианса. Президентът Радев се опита да излезе от обстановка като съобщи, че не трябва да бързаме, защото никой не ни е желал разполагане на военни елементи у нас “, напомни специалистът.

" Кирил Петков е в сложна обстановка, тъй като в случай че Българска социалистическа партия и даже Има Такъв Народ откажат поддръжка при гласоподаване в Народното събрание, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще поддържат разполагане на войски в България. Това може да дестабилизира държавното управление, в случай че не се откри някакъв компромис вътре в обединението ", счита Безлов.

„ От позиция на НАТО ние сме в коридора на Турция към Украйна. Южната ни съседка има втората по величина войска в Алианса. Турция, въпреки че има специфични връзки с Русия, счита отслабването на Украйна като понижаване на нейното значение в района. Неслучайно Турция продаде на Украйна огромния призрачен сън на Русия, дроновете „ Байрактар “. Последните модификации на Байрактар са в съдействие сред двете страни, защото Украйна даде моторите. Русия остро реагира на турските доставки, тъй като донесоха доста оскърбление за съветското оръжие в Сирия, Либия и Армения. Дроновете се трансфораха в забележителен проблем в Домбаск и Луганск за съветската артилерия, сподели още Тихомир Безлов.

Днес държавното управление реши да приоритизира българската тактика в посока деескалация на напрежението, както и да употребява всички благоприятни условия по изкусен път този спор да бъде решен. Това съобщи министър председателят Кирил Петков.

Отбранителната ни тактика ще е построена на база на българската войска. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно водачество, съобщи министър председателят Кирил Петков. Изглежда това демонстрира еволюция на позицията на премиера от ясно пронатовска позиция към търсене на компромис.

Проблемът е, че рецесията в Украйна не е завършила и не е ясно по какъв начин България ще каже „ не “ на натовските си съдружници при поискването за разполагане на военни елементи в България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР