В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните

...
В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук

" В държанието на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните връзки има цикличност. Когато се усетят по-активни общувания, се задействат фактори с неосветено минало или със съхранени скрити позиции, които да попречат на тях ".

Това сподели пред БНР проф. Ангел Димитров, някогашен първи дипломат в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси със Северна Македония.

Той още веднъж акцентира нуждата от акуратност, с цел да не се стига до замяна на словесни напрежения, а умерено да стартира работата на учените.

" Съвместната комисия би трябвало да работи и ще работи. Всеки опит да бъде прекратена нейната работа е жест на недоброжелателност и неприятно отношение към Договора за другарство и добросъседство... Но ясно е изразено, че има напън върху работата на комисията от страната на Северна Македония, че хората там си задават въпроса по какъв начин ще им се разреши да създадат корекции, които са нужни ".

Проф. Димитров акцентира, че е обикновено жителите и на двете страни да вършат общи празнувания с почитание към паметта и делото на Гоце Делчев.

" Надявам се, че има хора в Македония, които ще схванат, че не България им крие ключа към европейската врата, а това се прави от избрани среди в Македония. Ключът към Европейски Съюз е в ръцете на политиците в Скопие, не тук.. Създаването на страхови неврози с фиктивен зложелател, измислена теза, е дело на пропагандата. Там се нагнетява напрежение от медии, от изявления за основаване на внушения, че някой желае да им ограби идентичността. Абсурдно е да се слага знак на тъждество сред историята като просвета и еднаквост ".

И уточни, че европейските стандарти са по-различни от това, което се постанова като позиция в Северна Македония.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР