В последно време много хора се интересуват от всякакви методи

...
В последно време много хора се интересуват от всякакви методи
Коментари Харесай

На каква възраст започва старостта? Подсказка: много по-късно, отколкото навярно си мислите

В последно време доста хора се интересуват от всевъзможни способи и способи за удължение на младостта – спортуване, съблюдаване на избрани диети, нанасяне на кремове върху кожата, приемане на витамини и хранителни добавки и така нататък Според някои данни през днешния ден хората харчат към 40 милиарда $ годишно за удължение на младостта, а до 2030 година тази сума може да нарасне до 60 милиарда $.

Но какво съставлява старостта като цяло и на каква възраст настава? На пръв взор наподобява, че това са простички въпроси, само че учените отдавна не могат да дадат ясни отговори на тях. Може би това се дължи на обстоятелството, че няма ясна сериозна точка за нейното настъпване, за разлика от други стадии от живота, като пубертета или да вземем за пример менопаузата. Но въпреки всичко специалистите имат едно несъмнено мнение по този въпрос.

Учените смятат, че старостта настава по-късно, в сравнение с доста хора допускат

Как се промени понятието за напреднала възраст през последните 200 години

Когато става дума за началото на старостта, нормално се загатват разнообразни възрасти – 60, 65, 70 години и така нататък Но съгласно най-новите научни проучвания освен че няма ясна граница сред зрялата възраст и старостта, само че и е неправилно да се свързва старостта с хронологичната възраст. Всъщност относително неотдавна хората започнаха да съпоставят старостта с броя на изживените години.

През по-голямата част от човешката история старостта се е асоциирала с невъзможността да се извършват дилемите, с които човек е привикнал, и да се способства за фамилния живот. Тоест, до момента в който човек е бил в положение да работи, да прави домакинската работа и да пълноценно да взе участие в фамилния живот, той не се е считал за остарял.

Ситуацията се трансформира в края на XIX и началото на XX в., когато хората стартират да се пенсионират при постигане на избрана хронологична възраст, т.е. без значение от физическото им здраве. В множеството страни по света тази възраст е 60-65 години. В резултат на това обществото стартира да свързва пенсионната възраст със старостта.

Пенсионирането в реалност не е напреднала възраст

Всъщност продължителността на живота на хората се усилва отдавна. Така че моментът на настъпване на старостта също се отдалечава. Това към този момент е потвърдено от редица изследвания. Затова е неправилно старостта да се свързва с възрастта за пенсиониране.

Какво въпреки всичко е старостта и по какъв начин се дефинира тя

Какво съставлява старостта? Стареенето е многофакторен развой, който се характеризира с струпване на увреждания и недъгавост на всички системи на организма. На първо място, каскадното утежняване води до нарушавания в естествената функционалност на клетките и тъканите. В резултат на това се следи последователно намаляване на активността на организма.

През този интервал рискът от незаразни заболявания като рак, диабет, болест на Алцхаймер внезапно се усилва. Така да вземем за пример в Съединени американски щати съвсем 95% от хората над 60 години имат най-малко едно хронично заболяване. А 80% от хората имат две или повече хронични болести. Освен това старостта нормално се характеризира с понижаване на умствените качества заради недъгавост на мозъка. В резултат на това се утежняват паметта, способността за учене и други

Старостта се характеризира с тежка деградация на всички телесни системи

През последните десетилетия учените търсят индикаторите за старостта, които тъкмо отразяват биологичната възраст на индивида. Обръща се внимание на фактори като физически благоприятни условия, увреждане на ДНК, липидни профили и други Понастоящем обаче към момента няма финален стандарт за оценка на здравословното остаряване.

Както споделя Ерик Вердин, президент и основен изпълнителен шеф на Института за проучване на стареенето „ Бък “ в Калифорния:

„ Стареенето не е нещо ненадейно. То е континуум, който го прави мъчно за дефиниране “.

Вече е известно, че даже човешките органи не остаряват едновременно, което значи, че някои от тях могат да остареят по-рано, а други – по-късно.

От какво зависи скоростта на човешкото остаряване

Възрастта, на която стартира старостта, зависи от доста фактори, тъй че може да варира доста при другите хора. Някои хора на 60 години се усещат млади и имат огромен ресурс от „ витална сила “. Други могат да изпитат всички признаци на старостта още на 50-годишна възраст.

През последните 10 години хората започнаха да остаряват по-късно, както и да се радват на пълностоен живот.

Като цяло, съгласно гореспоменатото изследване, хората на междинна възраст и по-възрастните през днешния ден се усещат по-млади, в сравнение с техните връстници преди 10-20 години. В днешно време има доста повече хора, които се усещат към момента млади и доста витални на 60-65-годишна възраст.

Причината за това е, че организмът ни може да старее по-бързо или по-бавно според от това какво се е случило с него през нашия живот. Не е загадка, че стресът, хроничните болести и постоянната липса на сън водят до ускорено стареене. В същото време вярното и здравословно хранене, и изключително спортът мощно забавят процеса на стареене.

Нека да напомним, че спортът освен усъвършенства физическото здраве, само че и удължава младостта на мозъка. В резултат на това човек по-късно стартира да има проблеми с когнитивните функционалности. Освен това умственото натоварване, като да вземем за пример проучването на непознати езици, спомага за удължение на младостта на мозъка.

Японският триатлонист Хирому Инада, който е на 89 години. Днес доста хора могат да реализират същото

Накратко, старостта значително е в ръцете на обособения човек. Някои хора на 80 и даже на 90 години са цялостни с сила, спортуват и водят пълностоен метод на живот. Напълно е допустимо един ден хората на тази възраст към този момент въобще да не се смятат за остарели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР