В последните две десетилетия потребителите все повече започнаха да се

...
В последните две десетилетия потребителите все повече започнаха да се
Коментари Харесай

Най-важните био продукти, които трябва да купуваме

В последните две десетилетия потребителите от ден на ден започнаха да се съмняват в качествата на храните, които се оферират на пазара. Това повдигна доста въпроси по отношение на необятно публикуваното потребление на пестициди и остатъците им в крайните артикули.

Поради тази причина доста хора се ориентират към новата мода в храненето – био храните. Био продуктите и био магазините стават все по-актуални, само че цените им напълно не са подобаващи за изтънелия джоб на българина. Кога си заслужава да обърнем внимание на био продуктите, които се оферират както в огромните вериги, по този начин и в профилирани био магазини?

Според американската неправителствена организация The Environmental Working Group би трябвало да си купуваме био артикули, когато в своята същина плодовете и зеленчуците са доста чувствителни и елементарно задържат пестициди, като да вземем за пример зеленолистните зеленчуци.

 био яйца

Други такива са праскови, ябълки, ягоди, круши, нектарини, зеле, грозде, моркови, множеството листни зеленчуци, картофи, краставици, моркови и малко познатите акай бери и маки бери.

И въпреки всичко за какво е значимо да купим ябълки на децата си от био магазин? Отговорът се крие във необятно известния факт, че скъпите субстанции на ябълката се крият точно в нейната обелка. Но точно тя е мястото, където се задържат пестицидите.

Въпреки това едни доста публикувани артикули, каквито са банани, зелето, лук, царевица, авокадо, киви и ананас, броколи и манго не е належащо да бъдат набавяни от био магазин, с цел да се подсигурява тяхното качество. Това се крие във обстоятелството, че те не изискват използването на пестициди, а даже и да са отглеждани с такива, доста рядко ги задържат.

 Био козметика

Важно е да се означи, че наименованието био артикули не се изчерпва единствено с плодове и зеленчуци. Био артикули могат да се отнасят във връзка с животинските артикули /месо, мляко/ и козметика. Предимството на козметиката, закупена от био магазин най-много се крие в неналичието на парабени, за които неотдавна се появи изказване, че са директно свързани с рак на гърдата.

За страдание след последното изследване на WWF /Световен фонд за дивата природа/ нито един български супермаркет не съумя да събере нужните точки за резистентен магазин във връзка с зелени практики и био артикули.

Този факт навежда мисълта към две съществени насоки – българите не купуват достататъчно био артикули и по тази причина няма високи стандарти в това отношение или био храните не са задоволително био?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР