В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност

...
В последните дни в редица социални и традиционни медии популярност
Коментари Харесай

Наистина ли слагат чипове на ваксинираните срещу COVID

В последните дни в редица обществени и обичайни медии известност набират изявления свързани с чипирането на хора в Швеция. В огромна част от тях се твърди, че имплантирането на NFC чип в ръката е обвързвано имунизирането против Covid-19. Конспиративните теории стигат до такава степен, че редица от коментиращите считат, че слагането на чипове е предизвестено още от началото на пандемията, съгласно други това е посягане върху персоналния живот, тъй като е метод за следене.

В редица изявления в български уеб сайтове в интервала след 20 декември се твърди, че в Швеция са почнали да слагат микрочипове на имунизираните против Covid-19, които да се употребяват като документ за имунизация.

Цитират се и основателите на чипа, че процедурата за слагането под кожата е безусловно безвредна и безболезнена, като дребните устройства се поставят сред лакътя и китката или сред палеца и показалеца.

Повечето изявления на български настояват, че към 6000 души от Швеция са си сложили в ръката сходен чип с размер на оризово зърно, някои обаче означават, че не е ясно какъв брой от имплантите са с Covid документ.

Колко ново е чипирането на хора в Швеция

Новите изявления за имплантиране на чип, обвързвано с Covid-19 се базират на видео, оповестено в www.scmp.com в средата на ноември 2021 година В него се изяснява по какъв начин шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за имунизационния статут на индивида, в чиято ръка е подложен. Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) ръководещ шеф на компанията DSruptive Subdermals, която е създала чипа, споделя, че става дума да облекчение във всекидневието. Пести се време от търсене на документа за имунизация, а и няма по какъв начин да бъде изгубен. Той демонстрира по какъв начин при допиране на смарт телефон до мястото на импланта на телефона се появява документът му за имунизация. Чипът употребява технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни заплащания. Тя е основана за елементарно шерване на информация сред разнообразни устройства, които я поддържат. Работи по правилото на радиочестотната идентификация. Имплантираният чип е въздържан - няма батерия или някакво лично лъчение. За да бъде прочетена информацията в него, четецът, който все по-често е смарт телефон, би трябвало да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с подобен чип не може да бъде определяно отдалечено.

Всъщност видеото в англоезичния уебсайт на „ Саут чайна морнинг пост “ от предишния месец демонстрира ново приложение на чипиране, което ползват в Швеция от години, само че наподобява не е станало доста известно. Сега обаче около Covid пандемията и документите за имунизиране ползата към тематиката се завръща. И съществени медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „ шведската компания, която предлага Covid документ под кожата “.

Ханес Сьоблад, който прочее е и измежду шефовете на основания в Стокхолм хъб за стартъп компании „ Епицентър “ (Epicenter), споделя пред Агенция Франс Прес, че чипът коства 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, само че могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати когато и да е. По-рано този месец Агенция Франс Прес също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове в хора в Швеция се прави още от 2014 година, много преди появяването на Covid-19. Сред новаторите в региона са фирмите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция сякаш бележи пик в интервала 2017-2019 година

В обява на CNBC от 3 април 2017 година се споделя, че чипове импланти ще служат за отваряне на порти, ръководство на принтери, даже притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 година Business Insider разгласява друга публикация, с прикачен видеоклип от Агенция Франс Прес, който демонстрира, че националната шведска железница сканира ръцете на пасажерите, които имат биометрични чипове, с цел да схванат платили ли са билета си за пътешестване. В друго видео на AFP, оповестено преди 3 години от Business Insider е снимана жена, която отваря вратата си посредством вградения в ръката си чип, даже влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропусна забавната тематика през 2018 година

Микрочиповете са разказани и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, оповестена от университета в Лунд през 2019 година В нея авторката загатва, че „ Швеция е неповторим образец за страна, в която микрочипирането е признато на обществено равнище “. В книгата е разказано, че в интервала от 2014 година до 2018 година, близо 5500 шведи са сложили чипове в ръцете си.

Новинарският уебсайт eufactcheck.eu също разгласява собствен материал за микрочипове в Швеция. В обявата с последна актуализация на 15 май 2020 година журналистката Паскал Дейвис написа, че „ хиляди хора в Швеция слагат дребни микрочипове под кожата си “. Тя установи, че чиповете могат да заменят обичайните ключове, карти, персонални документи и даже билети за трен. Описва и „ празненства за имплантиране “, проведени още през 2014 година от шведската група за биохакинг Bionyfiken. В публикацията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в слагането на импланти, съгласно която максимален е бил ползата към слагане на чипове в интервала 2014-2016 година, като по-късно е намалял.

Заключение

Твърдението „ В Швеция започнаха да слагат чипове на имунизиране против Covid-19 “ е ПОДВЕЖДАЩО. Чип може да си сложи всеки, освен имунизираните, което е годно през последните 7 години. Целта е облекчение в ежедневните действия на хората, като отваряне на порти, разплащане в магазини, закупуване на транспортни документи, в това число и информацията за Covid статуса на индивида.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР