В понеделник следобед депутатите от парламента на РС Македония одобриха

...
В понеделник следобед депутатите от парламента на РС Македония одобриха
Коментари Харесай

РСМ ни попари, какво решиха в Скопие

В понеделник следобяд депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, заяви БГНЕС. Предложението бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати.

Документът беше показан от Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която означи, че би трябвало да се постави завършек на откриването на сдружения и фондации, чиито стратегии, цели, действия и дейности са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред на страната, към подбудителство и приканване към военна експанзия, както и разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, изтребване, разпространение или подкрепяне, подбудителство и поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, както и предприемане на действия, свързани с тероризъм или действия, противоречащи на Конституцията.
-->
„ През последните седем месеца станахме очевидци на откриването на т.нар културни клубове, кръстени на спорни персони, нацисти и фашисти. Този закон би трябвало да постави завършек на откриването на сходни сдружения и фондации. С промените се предлага за название на организацията да не може да се употребяват имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и буквите на лица, които по какъвто и да било симптом, метод или форма в предишното са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, екстремизъм, разпространяване или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх “, акцентира Мизрахи.

Съгласно оферти текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен период от влизане в действие на законовите промени да хармонизират своите име и/или название, цели и действия, според посочените разпореждания.

БГНЕС напомня, че по-рано заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски разгласи импортираното от партията му предложение за законопроект, който ще забрани потреблението на имена на спорни персони за наименования на гражданските сдружения в районен съд Македония.

С новия закон няма да може да се употребяват имена като " Цар Борис " или Цар Фердинанд ".

" Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското Министерство на външните работи, а от една фондация, където главен финансист е един български олигарх, който участва в медицинския бизнес. Това е главният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво вършат тези три институции ", сподели още той и прикани управляващите да " сложат черен щемпел на Врабевски ".

Вицепремиерът по европейски въпроси Боян Маричич поддържа апелите за смяна на законодателството във връзка с работата на гражданските сдружения и фондациите. " Инициативата за смяна на закона на опозицията заслужава да бъде разисквана. " Маричич заяви, че държавното управление няма желание да бърза с включването на българите в Конституцията на РСМ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР