В понеделник Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) съобщи, че

...
В понеделник Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) съобщи, че
Коментари Харесай

Сделката Microsoft-Activision зацикли. Аспекти на едно мега придобиване

В понеделник Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати (FTC) заяви, че е поискала от съда краткотрайна заповед, която да попречи на придобиването на производителя на видеоигри Activision Blizzard от Microsoft Corp.

Мегасделката е на стойност 69 милиарда $, само че регулаторът продължава да я преглежда. И FTC не е единственият регулаторен орган, който има обструкции по отношение на едно от най-големите софтуерни придобивания в историята.

То провокира интереса на регулаторите по целия свят, което стимулира Reuters да направи последователност на всички съществени аспекти на този великански бизнес план на Microsoft.

Какво съставлява договорката Microsoft-Activision

Microsoft разгласи офертата си за Activision през януари предходната година, а задачата ѝ е да ускори огневата мощност на софтуерния колос на процъфтяващия пазар на видеоигри и да му разреши да се конкурира с водачите Tencent и Sony. Освен това договорката се чака да сложи основата за вложения в метавселената и цифрови пространства като виртуална действителност (VR) и добавена действителност (AR).

Тя обаче среща сериозна опозиция, като, с цел да потуши антитръстовите опасения, през февруари Microsoft, която има Xbox, разгласи, че е подготвена да предложи на противниците си лицензионни покупко-продажби, без обаче да продава доходоносния франчайз Call of Duty на Activision.

Какво споделят антитръстовите регулатори

Сделката на стойност 69 милиарда $ беше блокирана от антитръстовите регулатори на Обединеното кралство през април, а Федералната комисия за защита на конкуренцията на Съединени американски щати, която се пробва да блокира договорката от началото на декември, в понеделник също е поискала от съдията, наблюдаващ делото, да я замрази.

Антитръстовият регулатор на Съединени американски щати и английският Орган за защита на конкуренцията и пазарите имат разнообразни опасения.

FTC твърди, че договорката може да разреши на Microsoft да утежни качеството на игрите на Activision или преживяването на играчите на конкурентни конзоли като Nintendo и PlayStation, да манипулира цените или да промени изискванията за достъп до наличието на Activision.

Британският CMA пък спря договорката поради опасения за нарушение на конкуренцията по отношение на облачните игри, които назовава " нововъзникващ и трогателен пазар ", защото разрешават на потребителите да играят на всевъзможни устройства.

" Игрите в облака се развиват бързо и имат капацитета да трансформират тази промишленост, освобождавайки хората от нуждата да разчитат на скъпи конзоли и геймърски компютри и давайки им по-голям избор за това по какъв начин и къде да играят ", декларира ръководителят на комисията на CMA Мартин Колман.

Въпреки това договорката беше утвърдена от антитръстовите регулатори на Европейски Съюз през май.

Кои са критиците на договорката и кои поддръжниците

Пазарният водач Sony желае договорката да бъде блокирана, както и група американски геймъри, които са подали частен потребителски антитръстов иск. През май Microsoft изрично отхвърли настояването на геймърите за блокиране на договорката.

Европейската федерация за създаване на игри, сплотяваща повече от 2500 студия в 22 европейски страни, и Глобалният съюз на Организация на обединените нации поддържат придобиването.

Nvidia също поддържа договорката.

Какви са лицензионните покупко-продажби на Nintendo и Nvidia

И двете компании са подписали 10-годишни лицензионни съглашения, които ще доведат Call of Duty до техните игрови платформи, в случай че договорката за Activision бъде утвърдена.

Испанската компания Nware също подписа 10-годишна договорка за даване на заглавия за Xbox и Activision Blizzard на нейната облачна платформа за игри.

Ще проработи ли тактиката на Microsoft?

Експертите по антитръстовите правила настояват, че FTC е изправена пред сложна борба да убеди съдията да блокира договорката. Основната причина за това са доброволните отстъпки, препоръчани от Microsoft, с цел да разсее опасенията, че може да наложи прекомерна доминация на пазара на игри.

Средства за отбрана като лицензионните покупко-продажби рядко са задоволителни за CMA, която към този момент показва отношението си, откакто през 2021 година задължи притежателя на Фейсбук Meta да продаде платформата за анимирани изображения Giphy след привършване на договорката.

До момента Бразилия, Чили, Сърбия и Саудитска Арабия са дали абсолютно утвърждение, само че софтуерният колос има пред себе си тежката задача да събори настояването на FTC за блокиране на договорката.

Битка следва и във Англия, където Microsoft към този момент подаде тъжба против решението на CMA за възбрана на договорката.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР