В понеделник, 16 юли, Доналд Тръмп ще се срещне с

...
В понеделник, 16 юли, Доналд Тръмп ще се срещне с
Коментари Харесай

Wall Street Journal: Какво Путин може да иска от Тръмп

В понеделник, 16 юли, Доналд Тръмп ще се срещне с Владимир Путин в Хелзинки. Ако американският президент има намерение да реализира освен това от това да попадане на първите страници на вестниците и да уязви своите политически съперници, то неговите други цели по никакъв начин не са ясни.

Що се отнася до Путин, той от година и половина прави оценка своя американски сътрудник, а в този момент има намерение да „ изстиска максимума от своите слаби карти”, написа The Wall Street Journal в своя материал „ What Putin Wants From Trump”.

Вестникът предлага в своята публицистична публикация да се оцени по какви въпроси някогашният сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Путин ще се опита да убеди за отстъпки „ проницателния преговарящ” Тръмп.

Престиж. Според The Wall Street Journal, основната цел на Путин е увеличаване на вътрешните позиции в страната, където не му доближава „ демократична легитимност”. Очаква се Путин да дефилира на интернационалната сцена, като че ли Русия още веднъж е станала велика страна, а Тръмп го подкрепя, като се съгласява да се срещнат на равни условия.

Сирия : Путин реализира задачите си да избави Башар Асад, усили военното наличие на РФ в района и измести Съединени американски щати от ролята на основен районен медиатор. Според изданието, Путин желае Тръмп да легализира неговите достижения и да изведе американските войски от Източна Сирия. В подмяна Путин може да обещае да ограничи наличието на Иран в Сирия, само че без да дава гаранции, че е кадърен да го направи.

Украйна. Путин желае Тръмп да признае неговата „ анексия на Крим” в подмяна за връщане към преговорния развой по Източна Украйна. РФ може да се опита да убеди Тръмп да не доставя на Киев смъртоносни оръжия.

Снемане на глобите . Това е основният приоритет на Путин в близка вероятност. Руският водач ще залага на „ нелюбовта” на Тръмп към Европейски Съюз.

Трансатлантическият алианс . Путин ще направи всичко, с цел да усилва недоволството на Тръмп от Европа, сеейки семена на предстоящ разкол.

Контрол на въоръженията . Тръмп повдигна тематиката за нови договаряния с Русия за контрола над въоръженията, само че не е ясно какво желае. Вън от подозрение е, че „ шпионите на Путин” към този момент са му съобщили, че американският президент се стреми към лаврите на миротворец в нуклеарната сфера. Путин може да употребява това предпочитание за нов кръг от договаряния за редуциране на нуклеарните арсенали на двете страни съгласно контракта за РСМД от 1987 година

„ Очевидно е, че за разлика от Пентагона, Тръмп не смята Русия на Путин опасност за сигурността и се кани да показва, че двете страни могат да си подобрят отношенията” – обобщава The Wall Street Journal.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР