В почивния ден след Деня на труда и в навечерието

...
В почивния ден след Деня на труда и в навечерието
Коментари Харесай

Как да защитим правата си при празничен труд?

В почивния ден след Деня на труда и в навечерието на Гергьовден - кой и по какъв начин работи по празниците? Част от специалностите са на непрестанен цикъл и хората не могат да си избират почивката, а за други това е време, когато се печелят спомагателни пари.

Не всички работодатели, обаче, са правилни, а надницата по празниците би трябвало да е минимум двойна. По данни на КНСБ 40% от сигналите до синдиката са свързани с неправилното пресмятане на работното време и заплащането на труда.

Иво Стоянов е пожарникар от 10 години и дава наряди, без значение дали е делник или празник. На Деня на труда също е на работа.

" Ние постоянно сме в подготвеност, без значение от празника. Празнуваме го, само че с нотката, че всеки миг може да реагираме на произшествие. " - споделя той.

Пожарникарската специалност е предопределение, споделя Иво Стоянов, и по тази причина вижда в нея повече плюсове, в сравнение с минуси, без значение, че би трябвало да прави взаимни отстъпки в персонален проект.

" Плюсовете - от няколко години насам ни заплащат в допълнение формалните празници. Това е определена специалност по наше предпочитание. Семействата ни са ни избрали по този метод. Празнуваме празници със фамилията в почивните дни. " - споделя Иво Стоянов.

За работещите в хидрометеорологичната станция също няма разлика дали е делник или празник. Техните замервания се употребяват при установяване на прогнозата за времето, предизвестяват за наводнения или понижаването равнището на Дунав.

" Метеорологични данни, налягане, температури – регистрира се навреме на всеки 3 часа, с цел да знаят всички какво ще е времето на идващия ден – дали да си вземат чадър или да се облекат по-леко. Важно е и за стопанската система на страната, при нас също е значимо и за корабоплаването. " - споделя Мариана Колева, дежурен наблюдаващ в Хидрометеорологичната станция на АППД

Мариана Колева споделя, че дори и на празниците да не е със фамилията си, намират метод да ги отбележат. Но счита, че е вярно работещите и в почивните дни да бъдат обезщетени, въпреки нейните наблюдения да демонстрират, че не постоянно е по този начин.

" При нас празничният труд се заплаща и това е законосъобразно. И би следвало на всички места да бъде по този начин. " - счита тя.

И в случай че в някои компании законът се съблюдава и трудът през празничните дни се заплаща в допълнение, то в Инспекцията по труда в Русе не рядко идват сигнали за нарушавания. Обикновено това се случва откакто е минал почивният ден.

" Самите служащи да съблюдават, да имат доказателства, че са полагали труд в този ден. Работодателят е задължен да издава одобрен график, т.е. на него би трябвало да има и автограф, и щемпел. Без тези доказателства, самите те няма по какъв начин да потвърдят, че са работили. " - поучава Ирена Николаева, шеф на Областна дирекция „ Инспекция по труда “- Русе

А празничното заплащане съгласно метода, по който се регистрира работното време – почасово или сумарно, може да доближи 400%. И с цел да не бъде ощетен, служащият би трябвало да знае и търси правата си.

Даниела Василева, Венета Николова/Владимир Савчев, Пламен Иванов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР