В петък, в навечерието на посрещането на Новата година, руският

...
В петък, в навечерието на посрещането на Новата година, руският
Коментари Харесай

Укрепва ли още повече руско-китайският съюз на фона на войната в Украйна или ще се пропука?

В петък, в навечерието на посрещането на Новата година, съветският президент Владимир Путин организира обширен диалог посредством видеоконферентна връзка с китайския си сътрудник Си Цзинпин. Видеоконферентната намира се състоя близо 10 месеца след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. В хода на диалога бе планувано да бъдат наранени тематики от съвместен интерес и да бъдат обменени отзиви " по изключително настоящи и наболели районни проблеми - такива, които се отнасят по-скоро за Русия, а също и такива, които засягат Китай ", уточни преди началото му представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 Путин чака китайския президент в Русия през пролетта, Си заприказва за Виж още

Във встъпителното си послание по време на видеоконферентна среща с присъединяване на двамата водачи, началото на която беше излъчено по съветската държавна телевизия, Путин сподели: " Ние Ви чакаме, уважаеми господин Председател, скъпи приятелю, чакаме Ви идната пролет на държавно посещаване в Москва. " Тази аудиенция ще " покаже на света какъв брой близки са руско-китайските връзки ", акцентира той. Путин добави, че връзките сред Русия и Китай са " на най-високото равнище за цялата си история ", отбелязва в. " Файненшъл таймс ".

В своето ревю, което продължи към осем минути, Путин съобщи още, че връзките сред Китай и Русия получават все по-голяма значителност като стабилизиращ фактор. Той сложи като цел задълбочаването на военното съдействие сред двете страни.

От своя страна китайският президент изрази подготвеност да ускори стратегическото съдействие с Русия на фона на " сложното и изпълнено с несъгласия състояние " в света като цяло.

Отношенията сред Русия и Китай, които и двете страни дефинират като партньорство " без граници ", получиха голямо значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи невиждани наказания на Русия поради нашествието й в прилежащата страна, Китай не осъди нейната военна акция, а вместо това акцентира какъв брой нужен е мирът и хвърля виновността за войната върху западната поддръжка за Киев, отбелязва Ройтерс. Инвазията в Украйна направи Русия още по-зависима от Китай в неутрализирането на резултата на западните наказания, които значително отрязаха достъпа на Москва до международните пазари и световните вериги за доставки, показва " Файненшъл таймс ".

Износът на съветски енергоносители за Китай се усили доста след началото на войната. Сега Русия е най-големият снабдител на нефт за Китай, а Пекин се възползва от съветски доставки със забележителна отстъпка, отбелязва " Файненшъл таймс ".

В същото време Пекин внимава да не дава на Москва директна материална поддръжка, с цел да не си навлече наказания от страна на Запада, показва Ройтерс.

 Си Цзинпин е предупедил Путин, че ще резервира Виж още

Китайският президент Си Цзинпин е декларирал по време на петъчната си видеовръзка с съветския си сътрудник Владимир Путин, че мирните договаряния за Украйна няма да бъдат лесни и формален Пекин ще резервира " справедлива и обективна позиция " по тематиката, съобщи Ройтерс, като се базира на информация на Китайската централна телевизия.

Китайският водач е подчертал също, че Пекин и Москва би трябвало да работят в тясно съдействие по интернационалните въпроси и да се опълчват на унилатерализма, и е добавил, че " глобите и намесата във вътрешните работи са обречени на неуспех ", визирайки Съединени американски щати.

" Обърнато беше внимание, че съветската страна в никакъв случай не е изключвала опцията за споразумяване на спора в Украйна с дипломатически средства и Китай поддържа такава позиция ", се споделя в информацията на китайската държавна медия, показва ТАСС.

" Тази година организирахме с вас две присъствени срещи, нееднократно разговаряхме по телефона, намираме се в стеснен стратегически контакт ", уточни още Си Цзинпин.

" Под нашето взаимно управление китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение през новата ера демонстрира стресоустойчивост ", сподели Си Цзинпин.

Кремъл нееднократно е подчертавал, че ще стартира договаряния единствено в случай че Украйна одобри съветския надзор върху четири украински области, които разгласи, че анексира, което прави това изискване неизпълнимо за Киев, който от своя страна упорства съветските войски да се изтеглят като авансово изискване за мирни договаряния, показва " Файненшъл таймс ".

Нарастващото стратегическо съревнование на Пекин със Запада поради напрежението към Тайван и американските наказания против китайския софтуерен бранш вършат пропукването на руско-китайския съюз малко евентуално в обозримо бъдеще. Една възможна аудиенция на Си в Москва напролет единствено ще затвърди съответността на сходен сюжет.

В началото на февруари Владимир Путин направи аудиенция в Китай, където договаря със Си Цзинпин и участва на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пекин - броени дни преди началото на съветската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха персонално в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд, Узбекистан. В средата на декември Путин изпрати близкия си сподвижник и някогашен съветски президент Дмитрий Медведев на аудиенция в Пекин, с което още повече акцентира значимостта на връзките с Китай на фона на спора в Украйна.

Междувременно отново в петък Пекин оповести, че довереният асистент на Си Цзинпин - Цин Ган, ще бъде повдигнат на поста външен министър от сегашната си служба на дипломат в Съединени американски щати, показва " Файненшъл таймс ". Цин, който е много по-млад от досегашния китайски външен министър Ван И, въплъщава новата вълна в китайската дипломация, и въпреки че е по-умерен, той е въпреки всичко последовател на твърдия курс във връзка с Вашингтон. Остава мистерия дали Цин ще продължи тясното партньорство с съветския си сътрудник, каквото построиха през годините на интернационалната сцена Ван И и Сергей Лавров.

По всичко наподобява, че Пекин води комплицирана игра с косвената си поддръжка за Москва в спора в Украйна, замаскирана с помирителна изразителност. Сегашната обстановка не разрешава на Китай да разгърне напълно капацитета на връзките си с Русия, само че руско-китайският съюз е малко евентуално да се пропука, защото и двете страни имат стратегически интерес да си взаимодействат на интернационалната сцена против натиска на Запада.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР