В петък Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък

...
В петък Министерството на финансите на САЩ публикува нов списък
Коментари Харесай

Какво представляват санкциите по закона Магнитски

В петък Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласява нов лист със глобени български жители по закона " Магнитски ".

Санкционирани бяха някогашният основен изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов, някогашният финансов министър Владислав Горанов, водачът на партията " Русофили за възобновление на Отечеството " Николай Малинов, някогашният основен изпълнителен шеф на Александър Христов Николов, и някогашният енергиен министър Румен Овчаров.

В формалното известие на американските управляващи се споделя, че съществува " надълбоко вкоренена корупция в българските институции " , която се намира на всички равнища на политическия живот в страната. От Съединени американски щати считат, че с цел да бъде преодоляна тя, се изисква голяма политическа воля, с която да се реализира промяна за постигнето на господство на правото.

Какво обаче съставляват глобите по закона " Магнитски "?

Законът " Магнитски "  представлява поредност от стопански наказания, които американското държавно управление употребява, с цел да реализира задачите на своята външна дипломация, както и да подсигурява световната сигурност. Прерогативите за налагане тези наказания е делегирана на Службата за надзор на задграничните активи (OFAC), която оперира под управлението на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

На кого могат да бъдат наложени глобите?

Законът " Магнитски "  предвижда наказания да бъдат налагани на цели страни, държавни управления или обособени персони, които съставляват заплаха за ползите на Съединени американски щати.

Какви са следствията от закона " Магнитски "?

Ако физическо или юридическо лице бъде глобено по " Магнитски ", то се включва в специфичен лист на глобени лица на OFAC. За да попадне едно лице в специфичния лист, преди този момент се провело дълготрайно административно следствие. Засегнатото физическо или юридическо лице има минимални шансове да се намеси по време на следствието, с цел да избегне санкциониране.

Веднъж юридическото или физическото лице попадне ли в " черния " лист на OFAC, всички негови активи, които са в Съединени американски щати или под надзор на лица от Съединени американски щати, биват замразени. Не могат да бъдат изявършвани каквито и да било транзакции от жители на Съединени американски щати или от хора, намиращи се на територията на Съединени американски щати, или транзакции, преминаващи директно през Съединени американски щати. По този метод осъдените лица не могат да правят никакви покупко-продажби, с който и да било. Дялове в сдружения от 50 или над 50%, които глобеният има, също биват блокирани. 

Освен замразяването на всички активи на санкнционирания, той или тя не може да влиза на територията на Съединени американски щати.

До момента по " Магнитски " са глобени 11 българи, които са представители или на политическия живот, или на бизнеса. През 2021 година бяха глобени Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР