В първото си обръщение към 47-ото Народно събрание президентът Румен

...
В първото си обръщение към 47-ото Народно събрание президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев към 47-ото НС: От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода

В първото си послание към 47-ото Народно заседание президентът Румен Радев посочи, че очакванията към новия парламент са огромни, а залогът - голям.

Държавният глава прикани новите народни представители да осмислят доста деликатно задачата, която им е предоставена от българските жители, преди да стартират гласуванията в пленарната зала.

Румен Радев съобщи, че е време за народен консенсус към националните цели, справедливостта и законността.

На първо място, съгласно президента, е необходим политически консенсус на реформаторските сили към нуждата за стабилно, реформистко и обществено ръководство. От него зависи живота на Народното събрание и ориста на политическата ни система, която - акцентира Радев - не може да понесе следващи избори през зимата. От политическия консенсус зависи и ориста на хората, които чакат законови решения на главните проблеми по време на рецесията.

По думите на президента депутатите от 47-ото Народно заседание са призовани да върнат към нов живот парламентарния надзор, който съгласно Радев е бил на процедура анулиран предходните години, да дадат нов живот на свободата на словото и на изборния развой.

" Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време. Нито да бъдем подвластни на популизма. " - добави Радев.

Другият значим народен консенсус е този за справедливостта и законността, сподели президентът в обръщението си към новите депутати. Ако желаеме този парламент да е дълготраен и потребен, той би трябвало да върне публичния живот в руслото на закона - посочи Румен Радев.

Затова съгласно него предпочитана задача е демонтажа на " прокурорския чадър " над корупцията и злоупотребите.

" Той обезпечава безотговорност, както на огромните корупционери, по този начин и на битовите нарушители, които тормозят забравените от страната българи. Надявам се всички депутати и от ляво, и от дясно да са уверени, че това е ключът към бъдещето. - посочи Радев - " Ако не Народното събрание успее да реализира решителни промени в прокуратурата в обозрим период, то доста скоро предишното ще потърси реванш под същия този чадър. "

Държавният глава прикани за консенсус и към икономическо-социалната политика, тъй като хората чакат законови дейности, които да им оказват помощ да преминат през рецесията в зимните месеци.

Сред целите, съгласно Румен Радев, са и битката с пандемията, приемането на Бюджет 2022, консенсусът към външната политика на страната.

" Всичко изброено дотук ще остане единствено положителни пожелания, в случай че не активизираме напъните си за реализиране на най-важната национална цел - укрепването на държавността. " - сподели Радев.

Според него са нужни дейности за демонтажа на отхвърления от гласоподавателя управнически модел, премахване на задкулисието, оправянето с корупцията, усилване на контрола върху публичните разходи.

" От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода. Не можем да си позволим да пилеем повече време и народен запас. " - акцентира президентът. - " Вярвам че този парламент, който е най-младият до момента, има потенциала и силата да върне оптимизма на българите и да изведе страната на пътя на свободата, развиването и модернизацията. Искрено ви искам триумф във вашата високо виновна задача. На добър час! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР