На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде

...
На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде
Коментари Харесай

Президентът Радев ще се срещне с папа Франциск

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещаване във Ватикана и Италианската република, заяви прессекретариатът на президента. Той ще управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

В първия ден от визитата си президентът ще взе участие в откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO), както и в представянето на изложбата „ Атон в рисунки и фотографии “ в Папския Латерански университет в италианската столица.

Във втория ден Румен Радев и българската делегация ще бъдат признати на визита от Негово Светейшество папа . Във Ватикана е планувана и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, президентът ще участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Президентът ще посети и базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост.

В рамките на визитата се планува президентът да отдаде респект пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.

В българската делегация за визитата в Рим и Ватикана са представители на Българската православна черква, на Католическото изповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР