В първия месец от извънредното положение, обявено заради коронавируса, Националният

...
В първия месец от извънредното положение, обявено заради коронавируса, Националният
Коментари Харесай

НСИ отчете дефлация от 0.6% през март

В първия месец от изключителното състояние, оповестено поради ковид, Националният статистически институт регистрира спад на цените на стоките и услугите с 0.6% спрямо февруари. В съпоставяне с март 2019 година обаче статистиката записва инфлация от 3 на 100 и повишаване от началото на годината с 0.4%. Средногодишната инфлация за интервала от април 2019 година до края на март тази година е 3,2 на 100.

Данните демонстрират, че през март по отношение на предходния месец облеклата и обувките поевтиняват с 1.5%, цените на жилищата, водата, електрическата енергия, газта и другите горива - с 0.1%, жилищното обзавеждане и домашен уреди - с 0.5%. Разходите за развлечения и просвета понижават с 4.1%, за превоз - с 2.7%, а за известия - с 1.3%.

Поскъпване е записано при питателните артикули и безалкохолните питиета - с 0.1%, заведения за хранене и хотели - с 0.3% и в опазването на здравето - с 0.1%. Цените на алкохол и тютюневи произведения и за просветителни услуги остават без смяна през март, а тези на лекарствените артикули и услуги са се нараснали надлежно с 0.1 и 0.3%, а цените на стоматологичните услуги остават на нивото от предходния месец.

През март от храните поевтиняване е регистрирано при доматите, краставиците, лука и листните зеленчуци, фасул, маслини, кафе, чай, свинското месо, саламите, зърнените закуски, рибата и други Поскъпват оризът, брашното, хлябът, макаронените произведения, киселите и нискомаслените пресни млека, месото от домашни птици, каймата, сиренето, кашкавала, маслото, олиото и други

От групата на нехранителните артикули е записано понижение на цените при горивата. Най-голямо е при дизелово гориво - с 5.5%, бензин А95Н - с 5.1%, бензин А100Н - с 3.4%, газ пропан-бутан - с 3.6%. Поевтиняват и телекомуникационните услуги, козметичните артикули и течни препарати за разчистване на дома, стоките за домашни любимци, автомобилните застраховки и други

През обсъждания месец в групите на нехранителните артикули и услугите е записано нарастване на цените при наеми за жилища - с 0.1%, водоснабдяване - с 0.4%, събиране и изхвърляне на битови боклуци - с 0.7%, препарати за разчистване на съдове - с 0.8%, пътнически железопътен превоз - с 0.5%, артикули за персонална хигиена - с 1.2%, както и при банковите услуги и такси - с 1.7%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР