В първите дни на януари забелязваме тенденцията на спад на

...
В първите дни на януари забелязваме тенденцията на спад на
Коментари Харесай

Спад на цените на горивата: какви са очакванията за зимата

В първите дни на януари виждаме наклонността на спад на цените на горивата у нас, като цените най-вероятно ще се задържат на сходни равнища през зимните месеци. Това разясниха за Money.bg от от Българската петролна и газова асоциация.

През първия работен ден на 2024 година бензинът и дизелът у нас поевтиняха приблизително с 1 до 3 стотинки. Към днешна дата междинната цена за литър А95 е 2,62 лв.. Дизелът се продава приблизително за 2,67 лв. за литър. цената за литър газ е приблизително 1, 25 лв..

Според прогнозите на специалистите последните законови промени, свързани с работата на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ", няма да доведат до покачване на цените на горивата.
 Снимка 630983
Източник:

" Ще създадем всичко допустимо да има задоволително горива на българския пазар, с цел да няма разтърсвания ", разяснява от своя страна ръководителят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.

Бенчев също чака задържане на цените на горивата.
 Поевтиняване на всеобщия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С какъв брой паднаха цените?
Поевтиняване на всеобщия бензин А95 и дизела у нас за последните три месеца. С какъв брой паднаха цените?

Само от началото на месеца разликата е близо 10 стотинки за литър

Още от началото доникъде на декември цените на бензина от най-масовия А95 поевтиняват с близо 10 стотинки за литър, а на дизела със 7 стотинки на литър. Преди това, по-сериозно повишаване имаше през септември. Към края на месеца цените на бензина са били 2,87 лв. за литър, до момента в който тази на дизела са 2,89 лв. за литър междинна цена за страната.

Ако се върнем още няколко месеца обратно през лятото, в действителност виждаме, че повишаването въобще не е било малко. В разгара на летните отпуски- края на юли и началото на август цените на А95 са били приблизително 2,64 лв. за литър и 2,54 лв. за литър дизел.

Актуални цени на горивата за 3 януари 2024 година по на Fuelo:
Бензин А95 - 2, 62 лева Дизел - 2,67 лева Пропан Бутан (Газ) - 1,25 лева Бензин А100 - 3,03 лева Метан - 2,42 лева Дизел премиум - 3,05 лева
В дълготраен проект

След отпадането на квотите за експорт на съветски нефт само пазарът ще дефинира дали ще има покачване на цените в по-дългосрочен проект. В същото време, дефицит на горива в България може да има, единствено в случай че рафинерията " Лукойл Нефтохим " спре, акцентират от Българската петролна и газова асоциация.

Припомняме, че на 18 декември 2023 година Народното събрание одобри решение да бъде въведена възбрана за експорт на горива, създадени от съветски нефт, като възбраната влезе в действие от от 1 януари 2024 година.

Освен това се одобри решение от Народното събрание от 1 март рафинерията на " Лукойл " в Бургас да спре да работи с съветски петрол.
 Решено: От 1 януари у нас се стопира износа на горива, създадени от съветски нефт
Решено: От 1 януари у нас се стопира износа на горива, създадени от съветски нефт

Увеличава се капитала на АЕЦ " Козлодуй "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР