Продукцията в строителния сектор на Еворпейския съюз показва ясна тенденция

...
Продукцията в строителния сектор на Еворпейския съюз показва ясна тенденция
Коментари Харесай

Строителството в ЕС се свива. Каква е ситуацията в България?

Продукцията в строителния бранш на Еворпейския съюз демонстрира ясна наклонност на стесняване тази година. На този декор в България градежите на нови здания не престават да порастват. Това демонстрират настоящите данни на.

У нас за втори следващ месец се вижда растеж на строителството, като София към този момент не е българският град, където се регистрира максимален растеж по стратиращи планове за нови здания. Според последните данни на Националния статистически институт, Пловдив изпреварва столицата през последните три месеца на предходната година. Тенденциите в първите месеци на 2024-а са същите.

Според изследването на Евростат строителството в България през януари 2024-а година се покачва с 1,0% след по-слабо повишаване с 0,3% през декември 2023 година Само пет други страни-членки на Европейски Съюз регистрираха по-голям напредък в строителството през първия месец на настоящата година.
 За година в София покупките на парцели на безспорна стойност над €600 000 порастват с 50%
За година в София покупките на парцели на безспорна стойност над €600 000 порастват с 50%

Интересът към новото строителство е настояща наклонност и на пазара на висок клас жилищни парцели

Продукцията в българското строителство на годишна база се увеличи през януари с 0,7% след застоялост в края на 2023-а година и откакто през предходните шест месеца до ноември в това число означи спад.
 Снимка 604180
Източник:

Пловдив изпреварва София

За интервала октомври-декември в Пловдив е стартирано строителството на 264 жилищни здания в региона с общо 837 жилището в тях. Разгънатата им застроена повърхност е 104 967 кв.м.

За обсъждания интервал е почнало построяването и на 91 броя други здания, чиято разгъната застроена повърхност (РЗП) е 108 895 кв.м. За съпоставяне, в София е почнало строителството на 226 жилищни здания и 26 постройки от различен вид.

Област Пловдив е измежду водачите в страната и по издадени позволения за градеж, които са ранен знак за строителни планове. През последното тримесечие на предходната година в региона са издадени позволения за градеж на 393 жилищни здания с 2702 жилища в тях. По този индикатор тя отстъпва единствено на София, само че доста изпреварва двата огромни морски града Варна и Бургас.
 В област Пловдив се строят повече жилища, в сравнение с в София
В тази област на страната се строят повече жилища, в сравнение с в София

Докато броят на покупко-продажбите понижава през 2023 година

Страните с максимален растеж и с максимален спад на градежите на нови здания в Европейски Съюз

Строителството в Европейски Съюз се намали през януари с 1,0% по отношение на декември 2023 година, когато набъбна с 1,3%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството се увеличи с 0,5% за втори следващ месец, демонстрират данните на Евростат.

Най-силен растеж през януари означи строителството в Унгария, следвана от Германия и Швеция. На другия полюс с регистриран спад на продукцията в строителството са Румъния, Полша и Нидерландия.
Унгария - растеж с 10,2% Германия - растеж с 2,7% Швеция - растеж с 2,4% Румъния - спад с 34,3% Полша - спад с 16,5% Нидерландия - спад с 9,9%
Спрямо 2023-а година продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през януари с едвам 0,1% след растеж с 3,6% в края на 2023 година, а в границите на еврозоната строителството набъбна с 0,8% след покачване с 2,8% месец по-рано.

Най-силен растеж на годишна база в строителството през декември беше регистриран в Унгария (скок със 17,1%), Испания (с 15,1%) и Полша (с 3,9%), до момента в който най-солиден строителен спад беше маркиран в Нидерландия (понижение с 15,7%), Румъния (спад с 14,7%) и Словакия (с 12,8%).

Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха

Наемите постепенно подвигат своите равнища и повишават цените си, само че по отношение на растежа на покупна цена на жилищата за последните три години, наемите имат още доста да догонват правопропорционалността си по отношение на цената за покупка.

В София има растеж в наемните цени, само че те не доближават мечтаната рентабилност от притежателите на парцели, които в този момент купуват парцели за дълготрайна инвестиция.

В желаните региони рядко следим двустайни жилища под 1000 лева за месечен наем, тристайни под 1200 лева, а пазара за наеми за 4-стайни и къщи е издирван от хора, които са чужденци и са в България по работа за 2-3-4 години, които няма да се откриват дълготрайно ", съобщи за Money.bg през февруари консултантът недвижими парцели и управител продажби в Arco Real Estate Цветелин Иванов.
 Двустаен за 1000 лева на месец: Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха
Двустаен за 1000 лева на месец: Наемите в София и по-големите градове на страната се изравниха

Кои са желаните региони за наемателите?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР